CDC a urmarit milioane de telefoane pentru a vedea daca americanii au respectat ordinele de blocare COVID

CDC a urmărit milioane de telefoane pentru a vedea dacă americanii au respectat ordinele de blocare COVID

Documentele recent lansate au arătat că CDC intenționează să folosească datele despre locația telefonului pentru a monitoriza școlile și bisericile și a dorit să folosească datele și în multe scopuri non-COVID-19.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au cumpărat acces la datele de locație culese de la zeci de milioane de telefoane din Statele Unite pentru a efectua analize privind respectarea stării de acces, a urmări tiparele persoanelor care vizitează școlile K-12 și pentru a monitoriza în mod specific eficiența politica în Națiunea Navajo, conform documentelor CDC obținute de Motherboard. Documentele arată, de asemenea, că, deși CDC a folosit COVID-19 ca motiv pentru a cumpăra mai rapid acces la date, a intenționat să le folosească în scopuri mai generale ale CDC.

Datele de locație sunt informații despre locația unui dispozitiv, provenite de la telefon, care pot arăta apoi unde locuiește, lucrează și unde a mers o persoană. Tipul de date cumpărate de CDC a fost agregat – ceea ce înseamnă că au fost concepute pentru a urmări tendințele care apar din mișcările unor grupuri de oameni – dar cercetătorii și-au exprimat în mod repetat îngrijorări cu privire la modul în care datele despre locație pot fi deanonimizate și utilizate pentru a urmări anumite persoane.

Documentele dezvăluie planul amplu pe care CDC l-a avut anul trecut de a utiliza datele despre locație de la un broker de date extrem de controversat. SafeGraph, compania căreia i-a plătit CDC 420.000 de dolari pentru accesul la un an de date, include Peter Thiel și fostul șef al informațiilor saudite printre investitorii săi. Google a interzis compania din Play Store în iunie.

CDC a folosit datele pentru monitorizarea stării de acces, documentele spunând că datele SafeGraph „au fost esențiale pentru eforturile de răspuns în curs, cum ar fi monitorizarea orară a activității în zonele de oprire sau numărarea detaliată a vizitelor la farmaciile participante pentru monitorizarea vaccinurilor”. Documentele datează din 2021.

Zach Edwards, un cercetător în domeniul securității cibernetice care urmărește îndeaproape piața de date, a declarat pentru Motherboard într-un chat online, după ce a examinat documentele, că „CDC pare să fi creat intenționat o listă deschisă de cazuri de utilizare, care includea monitorizarea stării de acces, vizitele de la vecin la vecin. , vizite la biserici, școli și farmacii, precum și o varietate de analize cu aceste date concentrate în mod special pe „violență.” (Documentul nu se oprește la biserici; el menționează „locașe de cult.”)

Motherboard a obținut documentele printr-o solicitare a Legii privind libertatea de informare (FOIA) cu CDC.

Documentele conțin o listă lungă a ceea ce CDC descrie ca fiind 21 de „cazuri de utilizare potențiale CDC pentru date”. Ei includ:

  • „Urmăriți modelele celor care vizitează școlile K-12 de către școală și comparați cu 2019; comparați cu parametrii epi [Indicele de performanță de mediu], dacă este posibil.”
  • „Examinarea corelației datelor despre modelele de mobilitate și creșterea numărului de cazuri de COVID-19 […] Restricțiile de mișcare (închideri de frontieră, interregionale și staționare aproape) pentru a demonstra conformitatea.”
  • „Examinarea eficacității politicii publice privind [națiunea] Navajo.”

La începutul pandemiei, datele despre locația telefonului mobil au fost văzute ca un instrument potențial util. Mai multe organizații media, inclusiv New York Times , au folosit datele de locație furnizate de companiile din industrie pentru a arăta unde călătoreau oamenii odată ce blocajele au început să se ridice sau să evidențieze faptul că comunitățile mai sărace nu au putut să se adăpostească la fel de mult ca și cele mai bogate .

Pandemia de COVID-19 în ansamblu a fost un punct de foc într-un război cultural mai larg, cu conservatorii și grupurile anti-vaccin care protestează împotriva mandatelor guvernamentale privind măștile și vaccinurile. Ei au exprimat, de asemenea, o paranoia specifică că pașapoartele pentru vaccin ar fi folosite ca instrument de urmărire sau de supraveghere, încadrând refuzul vaccinului ca o problemă de libertăți civile. Apărarea sănătății copiilor a lui Robert F. Kennedy Jr., unul dintre grupurile anti-vaccin cele mai influente și mai supuse banilor din SUA, a promovat temerile că certificatele digitale de vaccin ar putea fi folosite pentru a supraveghea cetățenii. Promotorul QAnon, Dustin Nemos, a scris pe Telegram în decembrie că pașapoartele pentru vaccin sunt „un cal troian folosit pentru a crea un tip complet nou de societate controlată și supravegheată, în care libertatea de care ne bucurăm astăzi va fi o amintire îndepărtată”.

Pe acest fundal inflamat, utilizarea datelor despre locația telefonului mobil pentru o varietate atât de mare de măsuri de urmărire, chiar dacă este eficientă pentru a deveni mai bine informați cu privire la răspândirea pandemiei sau pentru a informa politica, este probabil să fie controversată. De asemenea, este probabil să ofere grupurilor anti-vaccin un punct de date din lumea reală pe care să-și fixeze cele mai întunecate avertismente.

Documentele de achiziție spun că „Acesta este un PR [cerere de achiziție] URGENT COVID-19” și solicită ca achiziția să fie accelerată.

Dar unele dintre cazurile de utilizare nu sunt legate în mod explicit de pandemia de COVID-19. Unul citește „Puncte de cercetare de interes pentru activitatea fizică și prevenirea bolilor cronice, cum ar fi vizite în parcuri, săli de sport sau afaceri de gestionare a greutății”.

O altă secțiune a documentului detaliază utilizarea datelor de locație pentru programele non-COVID-19.

„CDC intenționează, de asemenea, să utilizeze datele și serviciile de mobilitate dobândite prin această achiziție pentru a sprijini zonele programatice non-COVID-19 și prioritățile de sănătate publică din cadrul agenției, inclusiv, dar fără a se limita la, călătoriile în parcuri și spații verzi, activitatea fizică și modul de călătorie și migrația populației înainte, în timpul și după dezastrele naturale”, se arată în document. „Datele de mobilitate obținute în cadrul acestui contract vor fi disponibile pentru utilizare la nivelul întregii agenții CDC și vor sprijini numeroase priorități CDC.”

CDC nu a răspuns la mai multe e-mailuri care solicită comentarii cu privire la cazurile de utilizare pentru care a implementat datele SafeGraph.

SafeGraph face parte din industria locațiilor de balonare, iar SafeGraph a partajat anterior seturi de date care conțin 18 milioane de telefoane mobile din Statele Unite . Documentele spun că această achiziție este pentru date care sunt reprezentative din punct de vedere geografic, „adică, derivate de la cel puțin 20 de milioane de utilizatori activi de telefoane mobile pe zi în Statele Unite”.

În general, companiile din această industrie solicită sau plătesc dezvoltatorilor de aplicații să includă codul de colectare a datelor de locație în aplicațiile lor. Datele despre locație sunt apoi direcționate către companii care pot revânde datele brute despre locație sau le pot împacheta în produse.

SafeGraph le vinde pe ambele. În ceea ce privește produsele dezvoltate, SafeGraph are mai multe produse diferite. „Locuri” se referă la punctele de interes (POI), cum ar fi locul unde sunt situate anumite magazine sau clădiri. „Modele” se bazează pe datele despre locația telefonului mobil care pot arăta pentru cât timp vizitează oamenii o locație și „De unde au venit” și „Unde mai merg”, conform site-ului web SafeGraph.. Mai recent, SafeGraph a început să ofere date agregate privind tranzacțiile, care arată cât cheltuiesc de obicei consumatorii în anumite locații, în cadrul produsului „Cheltuiți”. SafeGraph își vinde produsele într-o gamă largă de industrii, cum ar fi imobiliare, asigurări și publicitate. Aceste produse includ date agregate despre mișcări și cheltuieli, mai degrabă decât locația anumitor dispozitive. Placa de bază a cumpărat anterior un set de date de locație SafeGraph pentru 200 USD. Datele au fost agregate, ceea ce înseamnă că nu trebuia să identifice mișcările anumitor dispozitive și, prin urmare, ale oamenilor, dar la acea vreme, Edwards a spus „După părerea mea, datele SafeGraph sunt mult peste orice prag de siguranță [în jurul anonimatului]”. Edwards a indicat un rezultat al căutării în portalul de date SafeGraph care afișa date referitoare la un anumit cabinet medical, arătând cât de fin pot fi reglate datele companiei.

Teoretic, un atacator ar putea folosi acele date pentru a încerca apoi să demască anumiți utilizatori,ceva ce cercetătorii au demonstrat în mod repetat că este posibil .

În ianuarie 2019, Departamentul Transporturilor din Illinois a cumpărat astfel de date de la SafeGraph care se refereau la peste cinci milioane de telefoane, a descoperit anterior organizația activistă Electronic Frontier Foundation (EFF) .

Documentele CDC arată că agenția a cumpărat acces la „Datele de bază ale locației din SUA”, „Date despre modele săptămânale” și „Date despre modele de vecinătate” de la SafeGraph. Ultimul produs include informații cum ar fi timpul de locuire la domiciliu și este agregat în funcție de stat și de bloc de recensământ.

„SafeGraph oferă date despre vizitatori la nivel de grup de blocuri de recensământ, care permit informații extrem de precise legate de vârstă, sex, rasă, statut de cetățenie, venit și multe altele”, se arată într-unul dintre documentele CDC.

Atât SafeGraph, cât și CDC s-au referit anterior la parteneriatul lor, dar nu la detaliile care sunt dezvăluite în documente. CDC a publicat un studiu în septembrie 2020 care a analizat dacă oamenii din toată țara respectă ordinele de a rămâne acasă, care părea să folosească datele SafeGraph.

SafeGraph a scris într-o postare pe blog din aprilie 2020 că „Pentru a ne juca rolul în lupta împotriva crizei de sănătate COVID-19 – și a impactului ei devastator asupra economiei globale – am decis să ne extindem în continuare programul, făcând datele despre traficul pietonal gratuit pentru organizații non-profit și agenții guvernamentale la nivel local, statal și federal.” Mai multe companii de date despre locație și-au prezentat datele ca o potențială atenuare a pandemiei în perioada de vârf din Statele Unite și au furnizat date guvernului și organizațiilor media.

Un an mai târziu, CDC a achiziționat acces la date deoarece SafeGraph nu a mai vrut să le ofere gratuit, conform documentelor. Acordul de utilizare a datelor pentru datele furnizate în natură a fost setat să expire la 31 martie 2021, adaugă documentele. Datele erau încă importante de accesat pe măsură ce SUA s-au deschis, a argumentat CDC în documente.

„CDC are interes în continuarea accesului la aceste date de mobilitate pe măsură ce țara se deschide. Aceste date sunt folosite de mai multe echipe/grupuri în răspuns și au avut ca rezultat o perspectivă mai profundă asupra pandemiei în ceea ce privește comportamentul uman”, se arată într-o secțiune.

Cercetătorii de la EFF au obținut separat documente referitoare la achiziționarea de către CDC de produse similare cu date despre locație de la o companie numită Cubeiq, precum și documentele SafeGraph. EFF a partajat acele documente cu Motherboard. Ei au arătat că CDC a cerut, de asemenea, să accelereze achiziționarea datelor Cubeiq din cauza COVID-19 și intenționează să le utilizeze în scopuri non-COVID-19. Documentele enumerau, de asemenea, aceleași cazuri potențiale de utilizare pentru datele Cubeiq ca și în documentele SafeGraph.

Google a interzis SafeGraph din magazinul său Google Play în iunie . Acest lucru însemna că orice dezvoltator de aplicații care folosea codul SafeGraph a trebuit să îl elimine din aplicațiile lor sau să se confrunte cu eliminarea aplicației din magazin. Nu este complet clar cât de eficientă a fost această interdicție: SafeGraph a declarat anterior că obține date despre locație prin Veraset , o companie spin-off care interacționează cu dezvoltatorii de aplicații.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !