stirisurse.ro etichetarea falsa a carnii de pui o problema ignorata de institutiile statului

Etichetarea Falsă a Cărnii de Pui: O Problemă Ignorată de Instituțiile Statului

În ultimii ani, piața românească a cărnii de pui a fost inundată de produse etichetate în mod fals ca fiind produse în România, când, de fapt, provin din Ucraina sau din țări din America Latină. Această practică, care durează de mulți ani, ridică semne de întrebare serioase cu privire la rolul și eficiența instituțiilor statului în protejarea consumatorilor și a producătorilor autohtoni.

O Afacere de Lungă Durată

Producătorii români de carne de pui sunt într-o situație disperată, confruntându-se cu concurența neloială generată de importurile masive de carne de pui, etichetate în mod eronat ca fiind de origine românească. Această practică nu numai că induce în eroare consumatorii, dar pune și presiune enormă pe micii fermieri, care se luptă să supraviețuiască în fața prețurilor de dumping practicate de importatori.

Protestele Fermierilor și Lipsa de Empatie

Protestele fermierilor, care au încercat să atragă atenția asupra acestei probleme, par să fi fost ignorate de mare parte a populației și, mai grav, de către autorități. Manipulările mediatice, care au încercat să discrediteze protestatarii, au ascuns realitatea dură cu care se confruntă sectorul agricol românesc.

Impactul Importurilor din Ucraina și America Latină

Intrarea pe piața românească a cantităților uriașe de carne de pui din Ucraina și din țări din America Latină, unde standardele de producție sunt adesea inferioare celor europene, a dus la scăderea prețurilor și la imposibilitatea fermierilor români de a concura. Această situație este agravată de acordurile comerciale, cum ar fi cel semnat între Uniunea Europeană și Mercosur, care facilitează importul de carne de pui crescută cu cereale modificate genetic și hormoni.

Corupția și Complicitatea Instituțiilor

Președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei, a declarat că această situație este posibilă datorită corupției și complicității instituțiilor statului, care permit etichetarea falsă și introducerea pe piață a cărnii de pui sub standarde. Mai mult, fermierii se confruntă cu taxe și cheltuieli enorme, care le subminează și mai mult capacitatea de a concura pe piață.

Concluzii

Situația actuală a pieței cărnii de pui din România este un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unei acțiuni urgente din partea instituțiilor statului. Este esențial ca autoritățile să intervină pentru a stopa practicile de etichetare falsă și pentru a asigura un mediu de concurență echitabil pentru producătorii români. Consumatorii, la rândul lor, trebuie să fie conștienți de această problemă și să sprijine producția autohtonă, verificând cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționează.

Media / 5. Voturi: