stirisurse.ro consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat noi modificari ale programului national

Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat: Noi Modificări ale Programului Național

2024 – Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat a suferit recent modificări importante, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și accesibilitatea acestuia. Aceste schimbări vizează atât clădirile rezidențiale, cât și pe cele publice, și sunt esențiale pentru siguranța cetățenilor în zonele cu risc seismic.

Principalele Modificări ale Programului:

  1. Eliminarea Criteriului Regimului de Înălțime Minimă: Această schimbare permite includerea unui număr mai mare de clădiri în program, indiferent de înălțimea lor.
  2. Modificarea Valorii de Vârf a Accelerației Terenului: Valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a fost redusă de la 0,20 g la 0,15 g, extinzând astfel gama de clădiri eligibile.
  3. Reducerea Termenului pentru Interdicția Vânzării Locuințelor Consolidate: Termenul a fost scurtat la 5 ani, facilitând astfel procesul pentru proprietari.
  4. Modificarea Procedurii de Obținere a Hotărârii Asociației de Proprietari: Acum este necesară doar majoritatea absolută, nu unanimitatea, pentru aprobarea lucrărilor de consolidare.
  5. Flexibilitate în Finanțarea Lucrărilor: În cazul lipsei creditelor de angajament, beneficiarii pot opta pentru finanțarea din bugetele locale sau alte surse legal constituite.
  6. Detalii despre Funcționarea Platformei Digitale: Noile norme clarifică modul de funcționare al platformei digitale pentru program.

Aceste modificări sunt menite să accelereze procesul de consolidare seismică și să asigure că mai multe clădiri sunt aduse la standarde de siguranță adecvate. Este un pas important în protejarea vieților și proprietăților în zonele cu risc seismic ridicat.

Media / 5. Voturi: