stirisurse.ro 14 luni pana la explozia facturilor la energie autoritatile fara solutii

14 Luni Până la Explozia Facturilor la Energie: Autoritățile Fără Soluții

România se află în fața unei provocări majore în sectorul energetic, cu o perspectivă îngrijorătoare pentru aprilie 2025, când se va încheia perioada de plafonare a prețurilor la energie și gaze. Această schimbare vine în contextul în care niciuna dintre măsurile guvernamentale nu a reușit să pregătească piața de energie pentru o nouă etapă de liberalizare, iar noile capacități de producție rămân, în mare parte, doar pe hârtie.

Situația Energetică Actuală

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a pus accent pe dezvoltarea proiectelor din sectorul regenerabilelor, în special pe cele fotovoltaice și eoliene. Cu toate acestea, realitatea tehnică a acestor surse de energie, caracterizată prin producție variabilă și dependență de condițiile meteorologice, anticipează o creștere a prețurilor la energie, nu o scădere.

Transelectrica a subliniat că energia eoliană prezintă o volatilitate și impredictibilitate care generează costuri suplimentare pentru echilibrarea sistemului energetic național (SEN). Integrarea surselor regenerabile într-un sistem proiectat pentru energie constantă necesită investiții masive, care, în cele din urmă, se vor reflecta în facturile consumatorilor.

Proiecții și Preocupări

Potrivit Transelectrica, se preconizează o creștere a puterii nete disponibile în sistem, dar această expansiune rămâne insuficientă pentru a compensa scăderea producției din hidrocarburi și închiderea unor centrale pe păcură. În plus, proiectele pe gaze, care ar putea oferi o alternativă, se mișcă lent și se confruntă cu provocări semnificative în implementare.

Impactul Asupra Consumatorilor

Scenariul pentru aprilie 2025 anticipează o creștere semnificativă a facturilor la energie pentru populație și economie, într-un moment în care autoritățile par să nu aibă soluții concrete pentru a atenua impactul. Această situație ar putea avea efecte profunde asupra standardului de viață și asupra competitivității economice a României.

Concluzie

În fața acestui orizont temporal critic, este esențial ca Guvernul și autoritățile competente să dezvolte și să implementeze strategii viabile care să asigure tranziția către o piață de energie liberalizată, fără a pune o presiune insuportabilă asupra consumatorilor. Investițiile în infrastructura energetică, diversificarea mixului energetic și îmbunătățirea eficienței energetice sunt doar câteva dintre direcțiile care necesită acțiune urgentă.

Media / 5. Voturi: