stirisurse.ro romania lovita de cererea de despagubiri de miliarde de dolari de la compania de exploatare a aurului de la rosia montana

România, Lovită de Cererea de Despăgubiri de Miliarde de Dolari de la Compania de Exploatare a Aurului de la Roșia Montană

București, 2024 – Într-o dezvoltare surprinzătoare și potențial devastatoare pentru finanțele României, compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri uriașe statului român, într-un proces deschis la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Suma cerută se ridică la 4,8 miliarde de dolari, o lovitură majoră pentru economia țării.

Această cerere vine după ce România a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur de la Roșia Montană, urmare a protestelor de stradă și a preocupărilor legate de impactul asupra mediului. Gabriel Resources, care deținea licența pentru exploatarea aurului, susține că această decizie a dus la pierderi semnificative.

Într-un mod sarcastic, se poate spune că această companie, considerată de unii un paravan al serviciilor americane, încearcă acum să-și recupereze investiția din „spăgile” date deja diverșilor funcționari și avocați pentru contracte. Se pare că, în loc să extragă aur, compania a săpat după un alt fel de „aur” – compensații financiare uriașe.

Situația de la Roșia Montană a fost întotdeauna controversată, implicând interese economice, politice și de mediu. Acum, cu acest proces la ICSID, se deschide un nou capitol în saga Roșia Montană, unul care ar putea costa România miliarde de dolari.

Media / 5. Voturi: