stirisurse.ro javier milei presedintele scolit in america al argentinei o luna si jumatate de mandat sub semnul controversei

Javier Milei, presedintele scolit in America al Argentinei : O Lună și Jumătate de Mandat Sub Semnul Controversei

Javier Milei, președintele Argentinei, cunoscut drept „omul Americii”, se confruntă cu o situație tensionată la doar 45 de zile de la preluarea mandatului. Ales pentru abordarea sa ultraliberală, Milei se vede acum în fața primei greve generale împotriva politicilor sale, un semn clar al nemulțumirii crescânde în rândul populației.

Regrete și Nemulțumiri

O parte semnificativă a populației care l-a susținut pe Milei, supranumit „El loco” (Nebunul), își exprimă acum regretul. Măsurile sale vizează o reducere drastică a implicării statului în economie, o decizie care a stârnit reacții puternice în rândul cetățenilor.

Măsuri Controversate

Una dintre cele mai discutate măsuri ale lui Milei a fost concedierea a 7.000 de bugetari, o decizie care a amplificat nemulțumirea socială. Această acțiune face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a cheltuielilor publice, care a provocat proteste masive în întreaga țară.

Protestele și Greva Generală

Sute de mii de muncitori din Argentina au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva reformelor economice radicale inițiate de Milei. Greva, condusă de cel mai mare sindicat din țară, SGT, a promis o mobilizare în masă împotriva campaniei de reducere a cheltuielilor publice. La proteste se alătură și alte sindicate mai mici, afectând sectoare vitale precum cel bancar, serviciile publice și transporturile.

Buenos Aires: Orașul la Pragul Revoluției

Protestele s-au concentrat în special în Buenos Aires, unde s-au semnalat perturbări grave în transporturi, sectorul sănătății și serviciile administrației publice. Mai mult, unele zboruri internaționale au fost suspendate din cauza grevei naționale.

Bilanțul lui Milei

După o lună și jumătate de mandat, bilanțul lui Milei include:

  • O serie de proiecte de lege de dereglementare.
  • O devalorizare de 54% a monedei naționale.
  • Măsuri de austeritate reale sau planificate.

Aceste acțiuni au adus Argentina într-o situație de criză, cu un impact semnificativ asupra economiei și societății. Măsurile lui Milei, deși menite să aducă stabilitate economică, par să fi avut efectul contrar, provocând instabilitate și nemulțumire în rândul populației.

Concluzie

Mandatul lui Javier Milei, marcat de controverse și proteste, ridică întrebări serioase despre viitorul Argentinei. Măsurile ultraliberale adoptate de președinte au divizat țara, aducând-o în pragul unei posibile revoluții sociale. Cum va naviga Argentina prin aceste ape tulburi rămâne de văzut în lunile următoare.

Media / 5. Voturi: