stirisurse.ro moldova acuza israelul de abuzuri asupra muncitorilor in constructii si suspenda acordul de munca

Moldova Acuză Israelul de Abuzuri asupra Muncitorilor în Construcții și Suspendă Acordul de Muncă

Probleme Grave pentru Muncitorii Moldoveni în Israel

Suspendarea Efortului de Recrutare în Israel

Moldova a suspendat un efort de recrutare pentru a trimite muncitori în construcții în Israel, acuzând că israelienii au plasat moldovenii în „zone de conflict cu risc ridicat”, au reținut pașapoarte și au comis alte abuzuri în timp ce încercau să umple golurile în forța de muncă cauzate de războiul actual din Fâșia Gaza.

Ministerul Muncii a confirmat pentru Serviciul Moldovean al RFE/RL că Chișinăul a „amânat temporar” cea mai recentă rundă de recrutare în cadrul acordului bilateral, urmând acuzațiile cetățenilor moldoveni, dar a spus că ar putea fi reluată odată ce Israelul confirmă oprirea practicilor și asigurarea „securității și respectului” pentru cetățenii moldoveni.

Contextul Crizei de Muncă din Israel

Israelul se confruntă cu o criză acută de muncă de când sute de mii de rezerviști și alți israelieni au fost chemați să lupte și mii de palestinieni au fost refuzați accesul la locuri de muncă în Israel. „Ca urmare a deteriorării situației de securitate în statul Israel, lucrătorii din Republica Moldova au fost angajați să lucreze în zone de conflict cu risc ridicat, unor cetățeni le-au fost reținute pașapoartele de către angajatori, au fost înregistrate plângeri privind confiscarea bagajelor lucrătorilor, precum și autoritățile israeliene au desfășurat activități de recrutare directă a lucrătorilor moldoveni, pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce contravine prevederilor acordului”, a declarat ministerul într-un răspuns din 17 ianuarie la o solicitare de acces la informații a RFE/RL.

Reacția Ambasadei Moldovei în Tel Aviv

Ambasada Moldovei în Tel Aviv a declarat că aproximativ 13.000 de moldoveni se aflau în Israel înainte de izbucnirea războiului actual. Mulți dintre ei lucrează pe șantiere de construcții sau oferă îngrijire pentru vârstnici, în cadrul sau în afara acordului de recrutare.

Eforturile Israelului de a Atrage Mai Mulți Muncitori Străini

De la izbucnirea războiului în octombrie, guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a căutat să extindă vizele de muncă și să atragă mai mulți muncitori străini din întreaga lume, inclusiv prin creșterea cotei sale de muncitori străini în construcții cu aproximativ jumătate, la 65.000 de persoane.

Acordul Bilateral Moldo-Israelian

Acordul bilateral moldo-israelian privind angajarea temporară în „anumite sectoare”, inclusiv construcții în Israel, a fost semnat în 2012 și a fost modificat de mai multe ori, inclusiv în decembrie. În cei zece ani de existență, aproximativ 17.000 de moldoveni au lucrat în Israel în cadrul acordului prin 28 de runde de recrutare. La ultimul număr oficial disponibil, în 2022, erau aproximativ 4.000 de moldoveni participanți.

Media / 5. Voturi: