mirosuri tantari

Un nou studiu indică faptul că acestea sunt culorile preferate ale țânțarilor

Țânțarii sunt o pacoste de netăgăduit, iar mușcăturile de țânțari pot fi, de asemenea, periculoase prin răspândirea unor boli precum malaria, febra galbenă, virusul West Nile și virusul Zika. În fiecare an, bolile transmise de țânțari infectează între 300 și 500 de milioane de oameni pe an și duc la peste 1 milion de decese în întreaga lume.

Cercetările mai vechi au arătat că țânțarii sunt atrași de respirația umană, transpirația și temperatura pielii; acum, un nou studiu arată că culoarea joacă, de asemenea, un rol major în comportamentul țânțarilor. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington și publicat în Nature Communications , a descoperit că țânțarii sunt cei mai atrași de culorile roșu, portocaliu, cyan și uneori negru. Citiți mai departe pentru un rezumat al descoperirilor cercetătorilor și despre modul în care aceste informații vă pot ajuta să vă informați despre ceea ce purtați și cum vă mobilați spațiul de locuit în aer liber.

Studiul de la Universitatea din Washington, publicat în februarie 2022 și intitulat „Olfactivarea preferințelor vizuale față de pielea umană și spectre vizibile la țânțari”, a implicat eliberarea țânțarilor într-un tunel de vânt controlat, unde cercetătorii ar putea gestiona pe deplin mediul vizual și olfactiv. Acesta a fost unul dintre primele studii cuprinzătoare pe această temă, cu foarte puține cercetări disponibile anterior privind preferințele de culoare ale țânțarilor.

Cercetătorii au stabilit deja că simțurile țânțarilor sunt activate de mirosul dioxidului de carbon , care este emis de oameni atunci când expirăm. Tantarii pot detecta mirosul de CO2 de la aproximativ 30 de metri distanta. Odată ce detectează mirosul, simțurile lor vizuale se activează și încep să detecteze culoarea.

Studiul a constatat că țânțarii au fost cel mai atrași de patru culori: roșu, portocaliu, negru și cyan. Prezența acestor culori le-a făcut să rămână într-o zonă mai mult timp. Aceste culori au lungimi de undă mai mari, iar culorile cu tonuri portocalii și roșii sunt prezente în pielea umană, motiv pentru care țânțarii sunt atrași de ele. De asemenea, sunt atrași de culoarea neagră în prezența dioxidului de carbon, poate din cauza contrastului său cu culorile deschise și semnalul zonelor umbrite în care se pot odihni. Cu toate acestea, oamenii de știință încă încearcă să stabilească atracția țânțarilor față de culoarea cyan, un albastru în tonuri de apă.

Studiul s-a concentrat în mare parte pe o specie specifică de țânțar Aedes aegypti – care este cunoscută pentru transmiterea atât a virusului Zika, cât și a febrei galbene. În teste ulterioare, s-a demonstrat că alte două specii de țânțari – Anopheles stephensi și Culex quinquefasciatus – împărtășesc aceeași atracție pentru roșu și portocaliu, cu adăugarea de violet ca nuanță favorită. Studiul a mai constatat că anumite soiuri de țânțari pot fi de fapt descurajate de unele culori, inclusiv verde, albastru și alb.

Înarmați cu aceste noi informații, oamenii se pot îmbrăca strategic pentru a evita atragerea țânțarilor. În zonele infestate de țânțari , cel mai bine este întotdeauna să vă acoperiți, purtând mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a expune cât mai puțină cantitate de piele posibilă. Având în vedere atracția vizuală a țânțarilor față de tonurile pielii umane, acest sfat ajută în mai multe moduri.

Folosind noile informații despre atracția culorilor, îți poți alege hainele în consecință, evitând roșu, portocaliu, negru și cyan pentru a nu atrage țânțarii. Cel mai bine este să purtați culori precum alb, albastru și verde, despre care se știe că nu atrag nicio varietate de țânțari. Unul dintre oamenii de știință principali ai studiului, Jeffrey Riffell, a declarat pentru Newsweek : „Ne putem face practic invizibili pentru țânțari folosind aceste filtre optice.”

Dacă locuiți într-o zonă cu o populație mare de țânțari, poate fi o luptă constantă pentru a-i ține la distanță. Din fericire, rezultatele acestui studiu pot informa de fapt modul în care vă mobilați și decorați spațiul exterior pentru a diminua acești dăunători. Evitați să utilizați culori precum roșu, portocaliu, negru și cyan în schema dvs. de decor exterior, optând în schimb pentru culori precum alb, verde și albastru pentru umbrele, copertine și perne de scaun .

Tantarii nu au o vedere mare, asa ca aceasta regula este mai importanta pentru articolele mai mari decat pentru micile accente decorative. Când vine vorba de amenajare, plantați flori portocalii și roșii departe de zonele de luat masa și de relaxare în aer liber, pentru a evita atragerea țânțarilor în zonele în care vă petreceți cea mai mare parte a timpului în aer liber.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 3

Niciun vot până acum, evaluează pagina !