Un ghid complet al sobelor pe lemne2

Un ghid complet al sobelor pe lemne – tot ce trebuie să știți

Căutați să înlocuiți un foc deschis cu un mod mai eficient de a vă încălzi casa? Sau doriți să adăugați o formă suplimentară de încălzire în timpul lunilor de iarnă? Sobele moderne cu lemne sau arzătoarele de bușteni sunt mai eficiente și, prin urmare, mai ieftine de funcționat decât încălzitoarele tradiționale pe gaz și electrice. De aceea sunt atât de atrăgătoare cu criza actuală a combustibilului.

Pe lângă faptul că oferă o formă eficientă de încălzire, ideile de arzătoare pe lemne adaugă caracter, stil și un punct focal. Cu combinația sa de căldură și impactul vizual al flăcărilor , nu este nimic mai bun când afară este frig, să te ghemuiești în fața unui arzător de bușteni.

Un ghid complet al sobelor pe lemne

„Un foc deschis are o eficiență de aproximativ 32 la sută. Un foc cu gaz deschis în cameră are o eficiență de aproximativ 55%. O sobă cu lemne este de obicei eficientă în jur de 80 la sută”, spune managerul de comunicații la HomeFort.ro

Ce sunt sobele cu lemne?

Mai simplu spus, sunt aparate de încălzire autonome concepute pentru a produce căldură în interiorul casei dvs. prin arderea lemnului. Un foc este conținut în corpul sobei, care este de obicei realizat din oțel sau fontă. Căldura creată radiază în spațiul înconjurător. Orice fum de la foc iese din coș prin coșul de fum care duce la coș.

Un ghid complet al sobelor pe lemne2

Ce tipuri de sobe cu lemne există?

Există o varietate de tipuri diferite din care să alegeți. Acestea includ:

Sobe radiante

Acestea transmit căldura prin ușa de sticlă și corpul sobei către aerul din jurul acesteia. „Cu cât sunteți mai aproape de o sobă radiantă, cu atât se va simți mai cald, făcându-le ideale pentru încălzirea locală a spațiului”, spune managerul de comunicații la HomeFort.ro

Sobe cu convecție

Proiectat cu un strat exterior secundar care îmbracă corpul sobei, aerul rece este atras în stratul de convecție. Se încălzește pe măsură ce se ridică în interiorul aragazului și apoi curge în cameră. „Aceste sobe sunt potrivite pentru încăperi mai mari, cu tavane înalte și unde este necesară o putere termică mare”, managerul de comunicații la HomeFort

Sobe multicombustibil

Sobele multicombustibil oferă confortul de a putea arde atât lemne, cât și combustibili fără fum. În timp ce lemnul arde cel mai bine pe un pat de cenușă cu aerul care circulă deasupra, combustibilii solizi necesită aer care circulă dedesubt. Pentru a permite ambele opțiuni, o sobă multicombustibil are un grătar ridicat. „Rețineți că o sobă cu mai multe combustibili ar putea avea o fereastră mai mică pentru a găzdui grătarul ridicat”, managerul de comunicații la HomeFort

Sobe cu boiler

O opțiune bună pentru a ajuta la reducerea amprentei de carbon a unei locuințe, sobele cu boiler generează apă caldă pentru a alimenta caloriferele. Unele au opțiunea de a se conecta la sistemul dvs. de încălzire centrală pe gaz sau petrol existent, contribuind astfel la economisirea energiei acasă și la reducerea facturilor la încălzirea locuinței.

Sobe cu peleți

Acestea ard lemn comprimat sau peleți de biomasă. Cele mai multe au un buncăr încorporat care este încărcat cu peleți și apoi funcționează autonom timp de aproximativ 12 ore. Acest lucru le face foarte convenabile de utilizat.

Care sunt beneficiile sobelor pe lemne?

Un ghid complet al sobelor pe lemne3

 • Ideal pentru utilizare suplimentară atunci când aveți nevoie de o explozie bruscă de căldură în lunile reci de iarnă. „Lemnul oferă o căldură mai intensă într-o cameră în comparație cu un radiator sau cu încălzirea în pardoseală și căldura poate fi emisă și mai mult timp”, spunemanagerul de comunicații la HomeFort.ro
 • Emisii scăzute și mod scăzut de carbon de a vă încălzi casa folosind combustibil regenerabil și durabil.
 • Costuri de funcționare mai mici „O sobă eficientă pe lemne cu proiectare ecologică costă aproximativ o treime din prețul încălzirii electrice pentru funcționare și cu aproximativ 13% mai puțin decât încălzirea centrală pe gaz pentru gospodăria medie, sub plafonul actual de preț. Această economisire va crește și mai mult în aprilie 2022, când va crește plafonul prețului energiei ”, spune managerul de comunicații la HomeFort
 • Stimulator de sănătate mintală  Potrivit unui studiu recent al producătorului britanic de sobe Charnwood, 93% dintre cei chestionați recunosc impactul pozitiv al aragazului lor asupra bunăstării lor. Alți producători promovează, de asemenea, acest beneficiu. „Relaxarea din cauza flăcărilor pâlpâitoare poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce este un beneficiu imens în lumea stresantă de astăzi”, „Aprinderea unui foc ne încurajează să încetinim și să ne relaxăm cu prietenii și familia într-o seară rece” spune managerul de comunicații la HomeFort

Care sunt dezavantajele sobelor pe lemne?

Cheltuielile inițiale pentru montarea și instalarea unui arzător pe lemne se pot dovedi costisitoare – uneori la fel de mult ca și aparatul în sine. „Cu toate acestea, mulți ar susține că economiile de combustibil în timp și beneficiile de bunăstare ale utilizării unei sobe cu lemne vor depăși costul instalării uneia”, spune managerul de comunicații la HomeFort.ro

Sfaturi de cumpărare atunci când cumpărați sobe cu lemne

Un ghid complet al sobelor pe lemne4

Iată ce sfătuiesc experții HomeFort :

1. Completați un sondaj pe site

Managerul de comunicații la HomeFort , recomandă completarea unui sondaj la fața locului de către un inginer calificat corespunzător înainte de a cumpăra un nou aparat de încălzire. „Inginerul va lua în considerare puterea termică adecvată pentru cameră, locația relevantă din casă și cel mai potrivit sistem de evacuare a fumului pentru aparatul dumneavoastră, pentru a se asigura că este potrivit”, spune el.

2. Verificați spațiul

Un inginer vă va putea sfătui dacă aveți suficient spațiu și pentru un arzător de lemne. „Trebuie să vă asigurați că aveți spațiul liber potrivit în jurul sobei pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună funcționare”, „Dacă strângeți o sobă într-o deschidere, căldura va fi prinsă acolo și ar putea deteriora zona înconjurătoare”.

3. Cumpărați dimensiunea și puterea termică corecte

Trebuie să achiziționați o sobă de dimensiunea corectă, cu puterea termică potrivită în raport cu camera în care va fi instalată. După cum sa menționat mai sus, un studiu la fața locului vă va ajuta în acest sens. „Ca ghid, este mai bine să ai o sobă mai mică, pe care să o poți arde puternic, decât o sobă mare care produce prea multă căldură, deoarece vei ajunge să deschizi uși și ferestre pentru a dispersa căldura”. Un inginer are un calculator la îndemână pentru aragaz, care vă va ajuta să determinați cea mai bună putere pentru dimensiunea camerei dvs.

4. Luați în considerare culoarea și stilul

O sobă este o investiție destul de considerabilă și una care este probabil să rămână parte din ideile tale de sufragerie mulți ani, așa că atenția acordată designului este esențială. „Gândește-te la aragazul tău ca la o piesă de mobilier pentru încălzire. Alege un stil clasic care să nu se întâlnească și ia în considerare unul colorat, care poate arăta bine pe tot parcursul anului’, spune Cedric Wells.

5. Căutați un aparat eficient

În curând, toate sobele vândute în Romania vor trebui să îndeplinească acum criteriile stabilite pentru Ecodesign. „În esență, acest lucru asigură eficiență ridicată și emisii scăzute, ceea ce înseamnă că sunt cu 80-90% mai bune decât sobele mai vechi sau focarele deschise”, „Căutați „certificarea europeana atunci când cumpărați o sobă pentru a vă asigura că respectă regulamentul”, spune el.

6. Faceți spațiu pentru depozitarea lemnului

Este mai ieftin să cumpărați lemn în vrac și să îl lăsați să se usuce timp de până la doi ani, cu excepția cazului în care sunteți pregătit să plătiți o taxă mai mare pentru buștenii asezonați. Aceasta înseamnă că veți avea nevoie de spațiu de stocare . Daca nu ai loc pentru o magazie de lemne in aer liber, vei avea nevoie de o zona uscata, bine ventilata, ferita de umezeala si ploaie.

7. Obțineți semnătura de către Building Control

Dacă intenționați să instalați o sobă pe lemne în casa dvs., fie cu un coș de fum nou, fie cu un coș de fum existent, va trebui să îndepliniți aprobarea reglementărilor de construcție.

„Acest lucru se poate face printr-un instalator certificat care este înregistrat și va anunța autoritatea locală sau puteți instala singur soba, dar va trebui să obțineți aprobarea de la biroul de control al clădirii al autorității locale”.

„Depuneți o cerere online la consiliul local. Odată ce acest lucru a fost făcut, un ofițer de control al clădirii va inspecta lucrarea și veți primi o certificare de finalizare. Asigurați-vă că păstrați acest certificat când veniți să vă vindeți proprietatea.

Ce întreținere este necesară pentru sobele cu lemne?

Un ghid complet al sobelor pe lemne5

 • Zilnic Este important să știți cum să vă curățați soba pentru a o menține în stare bună de funcționare. Când soba este stinsa, rece și sigura la atingere, goliți cenusa și focarul și curățați funinginea care s-a acumulat pe ușa de sticlă a sobei. Homefort recomandă să utilizați un produs de curățat sticla sobei sau un produs de curățat plite ceramice și să evitați utilizarea oricăror produse de curățare abrazive.
 • Lunar  Pentru a vă asigura că aparatul dumneavoastră rămâne eficient, ar trebui să inspectați regulat componentele cheie ale sobei dumneavoastră pentru semne de uzură și să înlocuiți piesele acolo unde este necesar. „Verificați dacă există crăpături în sticla sobei și asigurați-vă că etanșarea cablului este intactă”.
 • Anual Coșul dvs. de fum trebuie măturat cel puțin o dată pe an, unii producători chiar vă vor sfătui de două ori pe an, în funcție de cât de des utilizați aparatul. „

De asemenea, atunci când soba nu este folosit în mod regulat, cum ar fi în lunile de vară, HomeFort recomandă să scoateți placa gâtului din soba și să lăsați prizele de aer deschise. „Permite aerului să circule, ceea ce va preveni acumularea de rugină.”

Cât vor dura sobele cu lemne?

Durata medie de viață a unei sobe cu bușteni este de 10 până la 20 de ani. Cât timp durează va depinde de cât de des este utilizat și dacă este operat în conformitate cu ghidurile producătorilor. Rețineți că, pe măsură ce tehnologia evoluează, la fel va evolua și eficiența unui aparat.

„Dacă în prezent dețineți o sobă fabricată în urmă cu 10 ani sau mai mult, aceasta va produce cu 80% mai multe emisii decât o sobă produsă astăzi”, spune managerul Homefort. Așa că merită să luați în considerare actualizarea lui cu un model mai ecologic și mai eficient.

De ce ar trebui să folosiți lemn asezonat?

Un ghid complet al sobelor pe lemne6

Mai simplu spus, cu cât lemnul este mai uscat, cu atât arde mai bine. O modificare a legislației în 2021 înseamnă că orice lemn pe care îl utilizați trebuie să aibă un conținut de umiditate mai mic de 20%.

„Motivul este că, dacă se folosește ceva mai mare, va duce la o creștere a fumului și a emisiilor cu o producție de căldură foarte mică și va provoca acumularea de funingine și înnegrirea sticlei sobei”.

De exemplu, stejarul poate dura mai mult de doi ani pentru a se asezona complet. Dacă vă cumpărați lemnul pretăiat, vă recomandăm să căutați eticheta Ready to Burn. Acest lucru arată că lemnul este gata pentru utilizare imediată.

Dacă vă tăiați singur lemnul, o modalitate de a ști dacă este condimentat sau nu, după ce l-ați depozitat pentru perioada recomandată, este să căutați crăpături radiale în secțiunea transversală a buștenilor, coajă slăbită și o suprafață colorată. Greutatea lemnului asezonat este, de asemenea, vizibil mai ușoară decât a lemnului umed.

Ce fel de lemn adevărat puteți arde într-o sobă cu lemne?

Producătorii specializati de lemn de foc va pot oferi la cerere un ghid util cu privire la diferitele tipuri de lemn ideale pentru utilizare la sobele cu lemne:

 • Stejarul are o ardere lungă și o putere termică bună. Uneori, este nevoie de puțin mai multă aspirație/aer de la setarea sobei pentru a menține o ardere bună, dar odată ce o bază bună este stabilită, timpul de ardere va fi lung.
 • Frasinul oferă o flacără strălucitoare și arde foarte frumos, deși puțin mai repede decât stejarul.
 • Fagul arde cu o flacără galbenă strălucitoare și pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea, are o scoarță netedă, astfel încât este ușor de manevrat.
 • Mesteacanul este unul dintre cei mai atractivi bușteni datorită scoarței sale argintii și fulgioase. Arde cu o flacără puternică, dar va arde destul de repede. De obicei, 100% mesteacăn va fi din Europa de Est, așa că trebuie să luați în considerare amprenta de carbon a livrării.
 • Lemnul de rasinoase precum molidul, zada, pinul si bradul pot fi toate folosite intr-un arzator de busteni, dar, deoarece sunt mai putin densi decat lemnele de esenta tare descrise mai sus, veti avea nevoie de dublura mai multi busteni pentru a obtine aceeasi putere termica.

Care sunt sursele alternative de combustibil pentru un arzător de bușteni?

Un ghid complet al sobelor pe lemne7

Ar trebui să consultați întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când selectați combustibilul corect pentru soba dvs., deoarece este foarte diferit de alegerea unui combustibil pentru ideile dvs. de șemineu . „Folosirea unui combustibil greșit poate invalida garanția”. Cu toate acestea, ca ghid, iată cele mai comune opțiuni:

Brichete din lemn/rumeguș Acestea sunt realizate prin comprimarea împreună a lemnului de esență tare, a lemnului de esență moale sau a unui amestec al celor două. „Căutați cele fabricate 100% din lemn pentru a vă asigura că evitați orice care conține contaminanți, cum ar fi vopseaua sau lipiciul”. Mai mult, odată ce brichetele de lemn sunt puse în sobă, nu le atingeți. „Lasăti să se descompună singuri, pentru că nu vrei să te încurci cu structura brichetei”.

Bușteni de cafea Aceștia sunt fabricați în mod durabil din zaț de cafea reciclat și pot arde cu 20% mai mult decât buștenii de lemn uscați la cuptor.

Cărbune Acesta poate fi folosit într-o sobă cu mai muli combustibili, dar trebuie să fie un cărbune fără fum, cum ar fi antracitul. Acest combustibil are un conținut ridicat de carbon și puține impurități, ceea ce înseamnă că arde mult mai curat decât cărbunii mai moi și mai murdari și produce mai puțin fum și poluanți atunci când este ars.

Pelete de lemn Folosite pentru sobele cu peleti, acestea sunt realizate din rumegus comprimat sau praf de lemn. Uneori, acesta este un deșeu din alte industrii, cum ar fi fabricile de cherestea. Peleții sunt ținuți împreună de lignina naturală din lemn, așa că nu este nevoie de lipici.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !