Transformarea Pietei Muncii in Romania

Transformarea Pieței Muncii în România: Adaptarea la Tendințele Globale și Deficitul de Competențe

În contextul schimbărilor rapide de pe piața muncii, România se confruntă cu provocări și oportunități similare cu restul lumii. Raportul „Future of Jobs 2023” al Forumului Economic Mondial evidențiază că gândirea analitică, creativitatea și competențele legate de AI și big data vor fi printre cele mai solicitate abilități până în 2027. De asemenea, leadership-ul și influența socială, alături de curiozitate și învățarea pe tot parcursul vieții, sunt așteptate să cunoască o cerere în creștere​​.

În România, liderii de afaceri prioritizează transformarea, având în vedere crizele multiple și suprapuse generate în ultimii ani de pandemie, inflație record, crize energetice sau războiul din Ucraina. Dezvoltarea forței de muncă și investițiile orientate către tehnologie devin prioritare pentru această transformare, deficitul de competențe și forța de muncă fiind factori importanți care vor afecta profitabilitatea pe termen lung a companiilor, conform unui sondaj CEO din România din 2023​​.

Un segment semnificativ al forței de muncă globale este dornic să învețe noi competențe, să adopte AI și să abordeze noi provocări. Această tendință este evidentă și în România, unde angajații par să fie optimiști în ceea ce privește AI, citând impacturi pozitive mai frecvent decât cele negative​​​​.

Totuși, provocările nu lipsesc. Forumul Economic Mondial estimează că 44% din competențele angajaților vor fi perturbate în următorii cinci ani. Acest lucru subliniază nevoia de adaptare și învățare continuă pentru angajați, pentru a rămâne relevanți și eficienți în rolurile lor​​.

Pe piața muncii din România, la începutul anului 2023, cele mai căutate locuri de muncă au fost cele de agent de vânzări la distanță, bancher junior, operator de introducere date, operator de colectare debite și casier în sălile de jocuri de noroc, fiecare dintre aceste poziții adunând peste 1.000 de aplicații în doar câteva zile​​.

Este evident că piața muncii din România se află într-o perioadă de transformare, cu nevoi și cerințe în schimbare. Este vital ca atât angajatorii, cât și angajații să recunoască aceste tendințe și să investească în dezvoltarea competențelor relevante pentru a rămâne competitivi și adaptați cerințelor viitorului loc de muncă.

#PiațaMunciiRomânia #CompetențeViitor #TransformareForțăDeMuncă #AI #BigData #GândireAnalitică #ÎnvățareContinuă

Media / 5. Voturi: