Schimbarea modului in care ne incalzim casele poate aduce beneficii atat sanatatii cat si climatului

Schimbarea modului în care ne încălzim casele poate aduce beneficii atât sănătății, cât și climatului

Schimbarea modului în care ne încălzim casele poate aduce beneficii atât sănătății, cât și climatului

Mulți oameni care folosesc sobe pe lemne nu sunt conștienți de pericolele asociate pentru sănătate cauzate de poluarea aerului din interior, în special pentru copii și adulții în vârstă. Sunt disponibile acum forme mai curate și mai sigure de încălzire a locuințelor, cum ar fi termoșemineele, cazanele sau centralele pe peleți, care oferă avantajul suplimentar al emisiilor mai mici de gaze cu efect de seră.

Strălucirea veselă a unei sobe pe lemne creează o atmosferă confortabilă într-o noapte rece de iarnă, dar atractivitatea estetică a arzătoarelor pe lemne are un preț ridicat pentru sănătatea umană.

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) avertizează că fumul de lemn este în mare parte responsabil pentru calitatea slabă a aerului în timpul lunilor de iarnă în multe zone rezidențiale din Statele Unite.

Arderea lemnului, pe lângă producerea de gaze toxice, cum ar fi oxizii de azot și monoxidul de carbon, generează și particule mici, solide, numite particule.

„Poluarea cu particule este deosebit de periculoasă, deoarece aceste particule sunt atât de mici încât pot călători adânc în plămâni, provocând iritații și inflamații”, a spus dr. John M. James, specialist medical și purtător de cuvânt la Fundația pentru astm și alergie din America .

„Expunerea imediată poate provoca tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, constricție în piept și atacuri de astm”, a spus el pentru Medical News Today .

„Expunerea cronică poate duce la o scădere generală a funcției pulmonare și la bronșită cronică”, a adăugat el.

Potrivit EPA , particulele (PM) pot provoca, de asemenea, atacuri de cord, accident vascular cerebral, ritmuri neregulate ale inimii și insuficiență cardiacă, în special la persoanele care sunt deja expuse riscului ridicat de aceste afecțiuni.

Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât trec mai ușor din plămâni în fluxul sanguin și în tot corpul.

Cele mai dăunătoare particule au, prin urmare, mai puțin de 2,5 micrometri (miimi de milimetru) și sunt cunoscute sub numele de PM2,5.

Pe lângă arderea casnică a lemnului, alte surse de PM2,5 includ centralele electrice, motoarele autovehiculelor și anvelopele de cauciuc pe măsură ce se uzează.

Efecte multiple asupra sănătății

Particulele se află în plămâni, inimă, creier și alte organe, unde pot avea un impact grav asupra sănătății , în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni preexistente.

Potrivit British Lung Foundation , PM2.5 poate provoca boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și cancer pulmonar. De asemenea, pot exista legături între expunerea la PM2,5 și diabet, precum și boli ale creierului, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

Greutatea mică la naștere a fost găsită și la bebelușii mamelor care au fost expuși la PM2,5 în timpul sarcinii.

Un studiu recent a constatat că expunerea crescută la PM2,5 poate fi, de asemenea, asociată cu raționament mai slab și abilități de rezolvare a problemelor și cu un risc mai mare de anxietate și depresie.

EPA raportează că nivelurile de PM din interior le pot depăși pe cele din exterior. Sursele includ orice fel de ardere, de la fumatul de țigări, gătit și lumânări, până la șeminee deschise, sobe pe lemne și încălzitoare cu gaz sau kerosen fără aerisire.

Lemnul este un combustibil relativ ieftin, ceea ce îl face o modalitate deosebit de atrăgătoare de a încălzi casele atunci când prețurile petrolului și gazelor sunt în creștere.

Sobele cu lemne au devenit, de asemenea, populare în ultimii ani pentru atractivitatea lor estetică. Cu toate acestea, sunt o sursă majoră de particule, atât în ​​interior, cât și în exterior.

O analiză recentă a constatat că focurile deschise generează cele mai multe particule pentru fiecare unitate de încălzire, urmate în ordine descrescătoare de sobele cu mai multe combustibili și apoi de sobele care ard peleți de lemne.

Un studiu din 2020 a constatat că nivelurile în interior de PM2,5 au fost de trei ori mai mari în gospodăriile care foloseau sobe pe lemne, comparativ cu cele care nu au folosit. Cercetarea a sugerat că deschiderea ușii sobei pentru a adăuga mai mult lemn sau cărbune a cauzat creșteri ale nivelurilor de particule din interior.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !