stirisurse.ro romania se alatura spatiului schengen in martie 2024 acord politic cu austria si bulgaria

România se Alătură Spațiului Schengen în Martie 2024: Acord Politic cu Austria și Bulgaria

România a atins un moment istoric, ajungând la un acord politic cu Austria și Bulgaria pentru aderarea la Spațiul Schengen. Această extindere, care va începe în martie 2024, va include inițial doar frontierele aeriene și maritime ale României.

Detalii ale Acordului

Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), acordul politic prevede aplicarea acquis-ului comunitar Schengen la frontierele aeriene și maritime ale României și Bulgariei începând cu martie 2024. De asemenea, se va discuta în 2024 aplicarea acestuia la frontierele terestre, în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

Reacții și Implicații

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a salutat acest acord ca un „real succes”, subliniind eforturile guvernărilor liberale din ultimii ani. Premierul Marcel Ciolacu a exprimat optimismul că în 2024 se vor încheia negocierile și pentru frontiera terestră, marcând un pas important pentru România după 13 ani de așteptare.

Contextul Internațional

Aderarea României și Bulgariei la Schengen depindea de votul Austriei, care, împreună cu Olanda, a fost inițial reticentă la extinderea Schengen. Recent, Olanda a decis să nu se mai opună, deschizând calea pentru acest acord.

Condițiile Austriei

Austria a prezentat Comisiei Europene condiții clare pentru a fi de acord cu primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”. Acestea includ progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE, triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică a frontierelor bulgaro-turcă și româno-sârbă.

Concluzie

Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un pas semnificativ în integrarea sa europeană și va aduce beneficii substanțiale cetățenilor români. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum vor evolua negocierile pentru includerea frontierelor terestre și cum vor fi îndeplinite condițiile impuse de Austria.

Media / 5. Voturi: