stirisurse.ro proiect de lege prin care costurile aducerii in tara a fugarilor vor fi suportate de acestia nu de catre stat

Proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor vor fi suportate de aceștia, nu de către stat

Într-o mișcare fără precedent, Ministerul Justiției din România a anunțat un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor vor fi suportate de aceștia, nu de către stat. Această inițiativă vine în contextul eforturilor continue de a stopa fenomenul fugarilor și de a îmbunătăți sistemul de justiție.

Detalii despre Proiectul de Lege

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul de lege este în lucru la Ministerul Justiției și are ca scop principal transferul responsabilității financiare a extrădării de la stat la fugari. Această măsură este menită să descurajeze evadarea infractorilor și să asigure o mai bună gestionare a resurselor statului.

Exemple Recente de Extrădări

În prima săptămână a anului, autoritățile române au reușit să aducă în țară șase fugari, printre care:

  • Ștefan Iulian Părăscuță, adus din Germania, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru tâlhărie.
  • Florian Stan, adus din Germania, condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru tâlhărie.
  • Andrada Amariei, adusă din Olanda, condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru furt.

Investiții în Infrastructura Penitenciară

Ministrul Justiției a subliniat și continuarea investițiilor în infrastructura sistemului penitenciar. Două penitenciare noi au intrat în faza de execuție în 2023, iar în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție, toate la standarde europene. Aceste măsuri sunt menite să elimine invocarea condițiilor din penitenciare ca motiv pentru sustragerea de la executarea pedepsei în România.

Concluzie

Proiectul de lege propus de Ministerul Justiției reprezintă un pas important în lupta împotriva infracționalității și în eficientizarea sistemului de justiție din România. Prin transferul costurilor extrădării către fugari, se speră la o reducere a numărului de persoane care încearcă să scape de pedeapsa legală, contribuind astfel la un sistem de justiție mai echitabil și mai eficient.

Media / 5. Voturi: