stirisurse.ro pierderi de peste 580 milioane de euro din exporturile ieftine de energie electrica o problema economica majora pentru romania

Pierderi de Peste 580 Milioane de Euro din Exporturile Ieftine de Energie Electrică: O Problemă Economică Majoră pentru România

România se confruntă cu o situație economică alarmantă, având pierderi de peste 580 de milioane de euro din cauza exporturilor ieftine de energie electrică și importurilor la prețuri exorbitante. Curtea de Conturi a avertizat că această problemă este amplificată de faptul că vânzarea energiei în afara țării se produce doar când există un excedent pe toate piețele.

Exporturi la Prețuri Reduse, Importuri Costisitoare

Analiza Curții de Conturi a scos în evidență discrepanțele semnificative între prețurile medii ponderate anuale la care s-au efectuat tranzacțiile de import și cele de export. În anul 2022, diferența dintre aceste prețuri a ajuns la 525,3 lei/MWh, generând un sold negativ al balanței comerciale de 581,6 milioane euro în perioada 2017-2021.

Problema Energiei Regenerabile și Hidro

Curtea de Conturi atrage atenția asupra utilizării energiei electrice din surse regenerabile în schimburile transfrontaliere, care pune consumatorul român într-o poziție nefavorabilă. De asemenea, energia din surse hidro, cu costuri scăzute de producție, influențează volumul exportului de energie electrică, nefiind destinată exclusiv consumului intern.

Necesitatea Surselor de Stocare a Energiei Electrice

Există o necesitate urgentă de a introduce surse de stocare a energiei electrice care să acumuleze energie în perioadele de excedent și să o elibereze la momentul creșterii consumului. La finalul anului 2022, România avea doar o capacitate de stocare de 7,4 MW.

Concluzii: O Situație Economică Critică

Această situație economică critică necesită măsuri urgente pentru a echilibra balanța comercială a energiei electrice și pentru a proteja interesele consumatorilor români. Este esențial ca autoritățile să ia măsuri pentru a optimiza producția și exportul de energie electrică, în beneficiul economiei naționale.

Media / 5. Voturi: