stirisurse.ro mobilizare antirazboi in romania tinta contractorul militar israeli elbit systems

Mobilizare Antirăzboi în România: Ținta – Contractorul Militar Israeli Elbit Systems

Pe fondul continuării masacrului din Palestina la o scară monstruoasă, milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv evrei, își exprimă solidaritatea cu cauza palestiniană. Sâmbătă, 13 ianuarie, a fost marcată de mobilizări semnificative în România în sprijinul luptei palestiniene. Protestele au străbătut străzile din București, Timișoara și Cluj Napoca, fiind prima dată când astfel de mobilizări au avut loc simultan în trei mari orașe ale țării, aliniindu-se mișcării globale antirăzboi.

Demonstranții au subliniat implicarea indirectă a României în crimele regimului sionist israelian, atrăgând atenția asupra contractelor sale cu compania militară Elbit Systems, în ciuda faptului că este semnatară a Convenției ONU împotriva Genocidului. Elbit Systems deține facilități și contracte în țară și produce arme și artilerie în scopuri imperialiste. Grupul de Acțiune Socialistă (GAS), afiliatul ISp în România, a participat activ la demonstrațiile din Cluj-Napoca și București, alăturându-se protestelor cu lozinci antiimperialiste și emițând un apel către lucrătorii din fabricile deținute și contractate de Elbit, îndemnându-i să facă grevă împotriva genocidului palestinienilor în curs.

Demonstrații Vii

În Cluj-Napoca, în ciuda frigului pătrunzător, sute de oameni au înfruntat vremea, răspunzând la un apel la protest de către PalestineSolidarity.CJ, un colectiv antiimperialist și antirasist, sub bannerul „România, nu uita, Gaza este și vina ta!” Atât GAS cât și PSCJ au folosit lozinci împotriva operațiunilor Elbit Systems în România, opunându-se înarmării regimului israelian și denunțând imperialismul.

Reprimarea Protestatarilor de către Poliție

În contrast cu demonstrația din Cluj, autoritățile din București au adoptat o poziție represivă. Lozinca „De la râu la mare…” nu a fost scandată de demonstranți din cauza hărțuirii anterioare a organizatorilor de către poliție, invocând un pretext discutabil de incitare la violență. Cu toate acestea, Jandarmeria a patrulat masiv Bucureștiul, intimidând demonstranții fără a oferi o explicație clară. Demonstranților li s-a interzis, de asemenea, să afișeze plăcuțe cu mesajul „Elbit Systems afară din România”.

Aceste incidente de abuz din partea aparatului opresiv al statului nu sunt surprinzătoare și dezvăluie că campania împotriva Elbit atinge interese sensibile ale clasei capitaliste războinice românești și internaționale. În ciuda cenzurii și opresiunii, guvernele occidentale nu au reușit să suprime mișcarea de masă, iar România nu va face excepție. Sunt planificate proteste suplimentare în viitorul apropiat, deoarece lupta noastră va persista până când ocupația va lua sfârșit.

Apelul GAS către Lucrători: Greva împotriva Genocidului și Războiului!

GAS a emis un apel public direct către lucrătorii și sindicatele din Automecanica Moreni, un contractor al Elbit, precum și în alte fabrici operate de Elbit, sugerând o grevă împotriva genocidului în curs, cu scopul de a anula contractele relevante, de a naționaliza fabricile și de a le reechipa pentru alte scopuri.

Această mobilizare antirăzboi în România evidențiază solidaritatea profundă cu poporul palestinian și respingerea complicității cu acțiunile militariste și imperialiste, subliniind puterea mișcării de masă și a solidarității internaționale în lupta împotriva opresiunii și a războiului.

Media / 5. Voturi: