Legea Netflix alegatorii elvetieni decid sa impuna taxe gigantilor de streaming

Legea Netflix – alegătorii elvețieni decid să impună taxe giganților de streaming

Platformele internaționale de divertisment online se confruntă cu o investiție obligatorie în industria filmului elvețian în urma referendumului național de duminică pe această temă

Rezultatele finale arată că 58,4% dintre alegători se pronunță în favoarea unei decizii parlamentare de a adapta legea filmului elvețian. Doar regiunile rurale din partea germanofonă a țării au votat împotriva taxei.

Sondatorii se așteptau la o cursă dublă între susținători și oponenți care au avertizat cu privire la intervenția statului într-o economie de piață liberă și creșterea prețurilor pentru consumatori. Prezența la vot duminică a fost sub medie în urma unei campanii care a fost umbrită de războiul din Ucraina.

Într-o primă reacție, oponenții au spus că rezultatul a fost o „realizare respectabilă” pentru comisia de referendum formată din aripile de tineret a trei partide politice de la centru spre dreapta.

Susținătorii au descris rezultatul drept un impuls pentru diversitatea culturală și serviciile publice. Ei au spus că Elveția ajunge din urmă cu legislația privind platformele de streaming în multe alte țări europene.

Ministrul de Interne, Alain Berset, al cărui portofoliu include cultura, a declarat că rezultatul de duminică este o veste bună pentru industria cinematografică elvețiană.

„Rezultatul clar arată importanța pe care alegătorii o acordă culturii”, a spus el într-o conferință de presă.

El a spus că modificarea legislativă va intra în vigoare în 2024, iar platformelor de streaming li se va acorda patru ani pentru a-și adapta planurile de investiții. El a reiterat că noile reguli sunt necesare pentru a ține cont de transformarea digitală și de importanța crescândă a operatorilor de platforme de streaming.

Obligaţie

Miza în reforma legii elvețiene  era o obligație pentru platformele de streaming, în principal din Statele Unite, să investească până la 4% din veniturile lor din Elveția în producția de filme și seriale de televiziune elvețiene.

De asemenea, prevede ca cel puțin 30% din conținutul difuzat al serviciilor de streaming să fie produs în Europa, inclusiv în Elveția.

Oficiul Federal pentru Cultură estimează contribuția anuală suplimentară pentru industria filmului elvețian la 18 milioane CHF (18,2 milioane USD).

Finanțarea directă de stat pentru industrie se ridică în prezent la 39 milioane CHF anual, potrivit biroului de cultură.

Referendum

Parlamentul a aprobat reforma în septembrie anul trecut, dar oponenții au strâns suficiente semnături pentru a forța un referendum la nivel național pe această problemă.

Ei susțin că cotele și obligațiile reprezintă un atac la adresa libertății economice atât a producătorilor, cât și a consumatorilor. Finanțarea suplimentară nu asigură producții de înaltă calitate, spun oponenții.

Restricțiile pe platformele de streaming ar duce inevitabil la o creștere a prețurilor, susțin aceștia.

Parlament

Guvernul și majoritatea parlamentului, susținute de stânga și de mari părți ale partidelor de centru, au recomandat aprobarea reformei.

„Vrem ca serviciile de streaming care au câștigat avantajul în ultimii ani să fie puse pe același picior, ca în alte țări”, a spus Berset.

Susținătorii mai spun că obligațiile planificate asigură o anumită diversitate culturală și încurajează apariția de noi jucători în sectorul audiovizual.

Ei au respins acuzațiile de creștere a prețurilor care indică o legislație similară în alte câteva țări europene.

Voturi mass-media

Referendumul de duminică este cel mai recent dintr-o serie de voturi la nivel național privind problemele media din ultimii ani.

La începutul acestui an, alegătorii au respins un pachet financiar de 151 milioane CHF pentru mass-media elvețiană, în principal pentru produse tipărite și online.

În 2018, alegătorii elvețieni au respins în mod clar o propunere a dreptului politic și a editorilor privați de a elimina taxa obligatorie de licență, în principal pentru radiodifuzorii publici.

Dar cu trei ani înainte, o schimbare controversată în sistemul public de radio și televiziune din Elveția a câștigat doar cu o marjă îngustă.

 

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 32

Niciun vot până acum, evaluează pagina !