stirisurse.ro impactul propunerii ue asupra economiei romanesti dobanzi de 8 pentru intarzierea la plata facturilor

Impactul Propunerii UE asupra Economiei Românești: Dobânzi de 8% pentru Întârzierea la Plata Facturilor

O propunere recentă de regulament a Comisiei Europene ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei românești. Conform acestei propuneri, orice întârziere la plata facturilor între firme și între autorități publice și companii va fi taxată cu o dobândă de 8%, plus o taxă de compensare pentru recuperarea sumelor. Această măsură a stârnit îngrijorări în rândul mediului de afaceri din România, cu temeri că ar putea afecta negativ economia.

Detalii ale Propunerii de Regulament

  • Scadența de 30 de Zile: În tranzacțiile comerciale, perioada de plată nu poate depăși 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau a unei cereri de plată echivalente.
  • Dobânzi de Întârziere: Debitorul este obligat să plătească dobânzi de întârziere în caz de întârziere a plății, cu excepția cazurilor în care nu este responsabil pentru întârziere.
  • Taxe de 50 de Euro pe Tranzacție: În plus față de dobânzile de întârziere, se va datora o compensație forfetară de 50 de euro pentru fiecare tranzacție comercială întârziată.

Reacția Senatului României

Senatul României a atras atenția că aplicarea acestui regulament ar putea avea un efect negativ asupra economiei românești, în special asupra mediului de afaceri. Se teme că această măsură ar putea pune o presiune suplimentară pe companii, în special pe IMM-uri, care sunt deja afectate de diverse provocări economice.

Contextul și Motivația Propunerii

  • Combaterea Plăților Întârziate: Propunerea legislativă este motivată de dorința de a combate plățile întârziate, care afectează companiile din toate sectoarele și toate statele membre, în special IMM-urile.
  • Asimetria Puterii de Negociere: O cauză principală a întârzierii plăților este asimetria puterii de negociere între clienți mari și furnizori mai mici, ceea ce duce adesea la acceptarea de către furnizori a termenilor și condițiilor de plată inechitabile.

Concluzii

Propunerea Comisiei Europene de a impune dobânzi de 8% pentru întârzierea la plata facturilor reprezintă o încercare de a standardiza și reglementa practicile de plată la nivelul UE. Cu toate acestea, această măsură ridică preocupări serioase în rândul mediului de afaceri din România, care se teme de impactul potențial negativ asupra economiei naționale și a IMM-urilor.

Media / 5. Voturi: