stirisurse.ro guvernul romaniei propune interzicerea importurilor de zahar si faina din ucraina pentru protejarea producatorilor locali

Guvernul României Propune Interzicerea Importurilor de Zahăr și Făină din Ucraina pentru Protejarea Producătorilor Locali

Guvernul României a inițiat un proiect de ordonanță de urgență care vizează interzicerea importurilor de zahăr și făină din Ucraina până la sfârșitul anului 2024. Această măsură este menită să protejeze producătorii români de grâu și sfeclă de zahăr, care se confruntă cu dificultăți din cauza prețurilor de dumping practicate de importurile din Ucraina.

Contextul și Motivația Proiectului

Conform Ministerului Agriculturii, importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina au avut un impact negativ asupra fermierilor și procesatorilor români. În perioada ianuarie-august 2023, cantitatea de făină de grâu importată a fost de 6.806,67 tone, comparativ cu 535,13 tone în aceeași perioadă a anului 2022. În sectorul zahărului, importurile au crescut semnificativ, de la 12.000 tone în 2022 la 84.633 tone în 2023.

Consecințele Importurilor din Ucraina

Aceste importuri au afectat grav activitatea procesatorilor din industria morăritului și a zahărului, precum și activitatea fermierilor care nu au reușit să-și valorifice producția de grâu și sfeclă de zahăr. Fermierii se confruntă cu imposibilitatea de a vinde grâul și sfecla de zahăr către fabrici, ceea ce a dus la nemulțumiri în rândul acestora.

Măsuri Propuse pentru Protejarea Producătorilor Locali

Proiectul de ordonanță de urgență propune ca făina și zahărul din Ucraina să poată fi importate doar de operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități de fabricare a produselor de brutărie și a produselor fainoase și de fabricare a zahărului. Această măsură este necesară pentru a menține în activitate fabricile procesatoare și locurile de muncă, contribuind astfel la creșterea veniturilor fermierilor și procesatorilor.

Consecințe ale Nepromovării Actului Normativ

Ministerul Agriculturii avertizează că nepromovarea în regim de urgență a acestui act normativ poate avea consecințe negative, existând riscul ca o parte importantă a fermierilor și procesatorilor afectați să nu își poată achita obligațiile contractuale și să se supraîndatoreze.

Concluzie

Interzicerea importurilor de zahăr și făină din Ucraina este o măsură necesară pentru a proteja producția internă și pentru a asigura un mediu concurențial echitabil pentru fermierii și procesatorii români. Această inițiativă subliniază importanța susținerii producătorilor locali în fața practicilor comerciale neloiale.

Media / 5. Voturi: