Google concediaza un alt cercetator AI care ar fi contestat concluziile

Google concediază un alt cercetător AI care ar fi contestat concluziile

Google încă concediază cercetătorii AI pe fondul criticilor aduse activității sale.

New York Times a aflat că Google l-a concediat pe om de știință Satrajit Chatterjee în martie, la scurt timp după ce a refuzat să publice o lucrare Chatterjee, iar alții au scris descoperiri anterioare provocatoare că computerele ar putea proiecta unele componente de cip mai eficient decât oamenii. Se pare că omului de știință i s-a permis să colaboreze la o lucrare care contesta aceste afirmații după ce el și alți autori și-au exprimat rezerve, dar a fost demis după ce un comitet de rezoluție a respins lucrarea și cercetătorii sperau să aducă problema CEO-ului Sundar Pichai și consiliului de administrație al Alphabet.

Compania nu a detaliat de ce a concediat-o pe Chatterjee, dar a declarat pentru Times că a fost „terminat cu motiv”. De asemenea, a susținut că lucrarea originală a fost „amănunțită” și revizuită de colegi și că studiul care contesta afirmațiile „nu a îndeplinit standardele noastre”.

Aceste concedieri i-au determinat pe inginerii veterani să părăsească firma și să ceară reforme

Indiferent dacă știința rezistă sau nu, ieșirea subliniază confruntarea continuă dintre conducerea Google și echipele AI care conduc multe dintre proiectele sale. Problemele au început serios când Google l-a concediat pe eticianul Timnit Gebru în 2020, în urma unei dispute pe tema unei lucrări, alți doi urmând exemplul . Problema a escaladat când gigantul internetului a reziliat-o pe Margaret Mitchell la începutul anului 2021. În timp ce Google a susținut că Mitchell a încălcat politicile de confidențialitate a datelor, ea a criticat public directorii și decizia de a-l concedia pe Gebru. Aceste concedieri i-au determinat pe inginerii veterani să părăsească firma și să ceară reforme , iar asta nu include protestele la nivel de companie față de contractele militare .. Google a investigat concedierea lui Gebru și a promis schimbări, dar concedierea lui Chatterjee ar putea să nu atenueze tensiunile.

Nu este un secret pentru nimeni că Google este mândru de cercetarea sa în domeniul inteligenței artificiale. Este dornic să promoveze algoritmi care îi pot depăși pe oameni în domenii precum designul cipurilor și detectarea cancerului , iar telefoanele sale emblematice Pixel 6 sunt construite în jurul unui procesor personalizat centrat pe AI . Orice defecte ar putea împiedica în mod semnificativ afacerea Google, ca să nu mai vorbim că îi poate păta reputația de lider în dezvoltarea AI.

Actualizare 5/2 16:26 ET: Google a indicat un tweet al reporterului Times Daisuke Wakabayashi ca răspuns suplimentar. Unul dintre autorii lucrării originale a susținut că Chatterjee a hărțuit-o și „a contestat lucrarea”, potrivit lui Wakabayashi. Totuși, un avocat al Chatterjee a spus că clientul său încerca doar să mențină „integritatea științifică”.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !