stirisurse.ro federatiile reprezentative din sanatate incep strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei

Federațiile Reprezentative din Sănătate Încep Strângerea de Semnături pentru Declanșarea Grevei

Federațiile reprezentative din domeniul sănătății din România, Sanitas și Solidaritatea Sanitară, au început strângerea de semnături pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă. Această acțiune vine ca răspuns la nemulțumirile legate de condițiile de muncă și remunerarea personalului din sănătate.

Principalele Revendicări ale Sindicatelor

Sindicaliștii din sănătate cer mai multe îmbunătățiri, printre care:

  • Mărirea salariilor: Solicită creșteri salariale legale, conform prevederilor actualei legi a salarizării.
  • Sporuri pentru condiții de muncă: Acestea au rămas la nivelul din decembrie 2018 pentru majoritatea categoriilor de personal, cu excepția medicilor și asistenților medicali.
  • Plata orelor suplimentare: Sindicatele reclamă că orele suplimentare nu sunt plătite, deși legea prevede acest lucru.
  • Indemnizația de hrană și de vacanță: Acestea sunt calculate la nivelul salariului de bază minim brut pe țară din decembrie 2018, iar indemnizația de vacanță nu a fost acordată.
  • Vouchere de vacanță: Valorile acestora sunt menținute la 1.450 lei/salariat, în loc să fie raportate la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.
  • Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor: Aceasta este menținută la nivelul din decembrie 2018.

Situația Actuală și Măsurile Propuse

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de rezultatul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului și consideră necesară o formă mai radicală de protest. Ei reclamă blocarea repetată a posturilor vacantate, care a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, determinând personalul să fie suprasolicitat și nemotivat.

Consecințe și Urmări

Declanșarea conflictului colectiv de muncă are ca scop recuperarea drepturilor neacordate până acum pentru întregul personal medical și nemedical, inclusiv personalul auxiliar și funcționarii publici din DSP. Sindicatele își propun să aducă în atenția publică și a autorităților problemele cu care se confruntă sectorul sănătății și să obțină îmbunătățiri semnificative în condițiile de muncă și remunerarea angajaților.

Media / 5. Voturi: