stirisurse.ro epurarea sistemului bancar o era de reduceri masive de locuri de munca

„Epurarea” Sistemului Bancar: O Eră de Reduceri Masive de Locuri de Muncă

Într-un an marcat de turbulențe economice, sistemul bancar global a trecut printr-o perioadă de „epurare” semnificativă, eliminând peste 60.000 de locuri de muncă în 2023. Această cifră reprezintă una dintre cele mai mari reduceri de personal de la criza financiară din 2007-2008 și marchează o inversare a tendinței de angajare post-pandemie.

Reduceri Drastice în Sectorul Bancar

  • Preluarea Credit Suisse de către UBS: Această fuziune majoră a dus la eliminarea a cel puțin 13.000 de posturi, cu așteptări de concedieri suplimentare în 2024.
  • Impactul Global: Douăzeci dintre cele mai mari bănci din lume au redus 61.905 locuri de muncă în acest an, comparativ cu peste 140.000 de joburi reduse în timpul crizei financiare globale.

Cauzele Reducerilor

  • Condiții Economice Dificile: Reducerile anterioare, cum ar fi cele din 2015 și 2019, au fost influențate de ratele scăzute ale dobânzilor. În 2023, cel puțin jumătate din reduceri au provenit de la băncile de pe Wall Street, afectate de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor.
  • UBS și Credit Suisse: Cea mai mare reducere de personal a avut loc la UBS, care a absorbit Credit Suisse. Acest proces a dus deja la eliminarea a 13.000 de locuri de muncă, cu așteptări de reduceri suplimentare.

Impactul asupra Angajaților

  • Wells Fargo: Banca a redus numărul de angajați cu 12.000, ajungând la 230.000 de angajați la nivel global.
  • Reduceri pe Wall Street: Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs și JPMorgan Chase au redus colectiv cel puțin 30.000 de angajați în 2023.

Perspectivele pentru Viitor

  • Un An Incert: Cu excepția unei reveniri a activității băncilor de investiții, perspectivele pentru locurile de muncă în sectorul bancar la nivel mondial nu par să se îmbunătățească în anul următor.

Concluzii

Această perioadă de reduceri masive de locuri de muncă în sectorul bancar reflectă nu doar schimbările economice globale, ci și o restructurare profundă în industrie. În timp ce băncile se adaptează la noile realități economice, mii de angajați se confruntă cu incertitudinea și provocările pierderii locurilor de muncă. Această situație subliniază nevoia de adaptare și reziliență într-o lume financiară în continuă schimbare.

Media / 5. Voturi: