stirisurse.ro disparitati in sistemul de pensii din prahova de la pensii substantiale la indemnizatii minime

Disparități în Sistemul de Pensii din Prahova: De la Pensii Substanțiale la Indemnizații Minime

În județul Prahova, sistemul de pensii prezintă o discrepanță semnificativă între cele mai mari și cele mai mici pensii. Conform datelor recente, cea mai mare pensie din Prahova, bazată pe contributivitate, este de 28.546 lei pe lună, în timp ce aproximativ 40.000 de pensionari trăiesc cu o indemnizație socială de doar 1.125 lei pe lună.

Cea Mai Mare Pensie din Prahova

Topul celor mai mari pensii din Prahova este condus de o pensie în cuantum de 28.546 lei pe lună, echivalentul a peste 5.700 de euro. Această pensie este urmată de alte pensii substanțiale, cu cuantumuri de 24.878 lei și 22.394 lei pe lună. Aceste pensii sunt încasate de persoane care au deținut funcții de conducere în firme internaționale sau multinaționale și sunt stabilite pe baza contributivității.

Pensia Minimă din Prahova

La polul opus, cea mai mică pensie din Prahova este în cuantum lunar de 1.125 lei, conform Casei Județene de Pensii Prahova. Această sumă reprezintă valoarea indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minim garantată în plată) și este reglementată de OUG nr. 6/2009, cu modificările și completările ulterioare. Aproximativ 40.000 de pensionari prahoveni beneficiază de această indemnizație socială.

Concluzie

Aceste date evidențiază disparitățile semnificative din sistemul de pensii din România, în special în județul Prahova. În timp ce unii pensionari beneficiază de pensii generoase, bazate pe contributivitate, un număr mare de pensionari trebuie să se descurce cu indemnizații sociale minime. Această situație subliniază nevoia unei analize și posibile reforme a sistemului de pensii pentru a asigura un nivel de trai decent pentru toți pensionarii.

Media / 5. Voturi: