Danemarca vrea sa construiasca doua insule energetice pentru a furniza mai multa energie regenerabila Europei

Danemarca vrea să construiască două insule energetice pentru a furniza mai multă energie regenerabilă Europei

Danemarca vrea să construiască două insule energetice pentru a furniza mai multă energie regenerabilă Europei

La 30 de ani după ce a devenit un pionier în parcul eolian offshore, Danemarca dorește acum să extindă din nou repertoriul surselor regenerabile – de data aceasta cu primele „insule energetice” din lume. Planurile au fost discutate de mult în țară, dar acum au fost accelerate pe fondul perturbării pieței globale a energiei cauzate de invazia Rusiei din Ucraina, pe care Danemarca speră să o rezolve furnizând mai multă energie regenerabilă pe continent.

Într-o declarație, ministrul danez al Climei, Energiei și Utilităților, Dan Jørgensen, a spus că Danemarca și Europa „trebuie să fie libere de combustibilii fosili ruși cât mai repede posibil”. Pentru a realiza acest lucru, țara va merge mai departe cu tranziția sa energetică prin „creșterea masivă” a desfășurării de energie regenerabilă pe uscat și pe mare, a spus Jørgensen.

Mixul energetic al Danemarcei este în mare parte modelat de energia eoliană. În 2021 , energia eoliană a reprezentat aproape 50% din producția totală de energie electrică din țară, urmată de bioenergie și combustibili fosili – parțial importați din Rusia. Dar guvernul a spus deja la începutul acestui an că speră să oprească importurile rusești de combustibili fosili „cât mai curând posibil”.

Aici intervin insulele energetice. Astăzi, Danemarca primește energia de la vânturile oceanice prin parcuri eoliene offshore izolate care furnizează electricitate direct la rețea. Cu insulele energetice, turbinele eoliene pot fi situate mai departe de coastă și pot distribui mai eficient puterea pe care o generează între mai multe țări.

Insulele vor acționa ca niște hub-uri care colectează energie electrică de la parcurile eoliene offshore din jur și apoi o distribuie la rețeaua din Danemarca, precum și direct în alte țări. Acest lucru permite ca electricitatea dintr-o zonă cu resurse eoliene mari să fie direcționată mai ușor către zonele care au cel mai mult nevoie de ea, realizând un nivel mai ridicat de eficiență energetică.

Planul include construirea a două insule. Unul va fi amplasat în Marea Nordului, deservind mai întâi facilități pentru 3GW de parcuri eoliene offshore și apoi va fi extins la 10GW. Turbinele offshore care vor furniza energie insulei vor fi mai mari decât turbinele actuale și vor fi situate mai departe în mare decât înainte.

Cea de-a doua insulă va fi situată în Marea Baltică, în special pe insula Bornholm, unde electricitatea de la parcuri eoliene offshore va fi direcționată către rețelele electrice din Danemarca și țările învecinate. Va avea o capacitate de 2GW, corespunzând la două milioane de gospodării. Parcurile eoliene vor fi înființate la aproximativ 20 km de coastă.

Operatorul danez de sistem al rețelei de transport, Energinet, a comandat deja studii preliminare asupra fundului mării din jurul Bornholm și a zonei din Marea Nordului. Acestea vor asigura că atât parcurile eoliene offshore, cât și insula artificială sunt amplasate în zone care sunt potrivite pentru construcție, cu cel mai mic impact posibil.

Danemarca are o istorie lungă de exploatare a vântului puternic din mare pentru a produce energie electrică, primul parc eolian offshore fiind înființat în 1991. Acum, țara speră să facă un alt pas mare prin construirea acestor două mari insule energetice, extinzându-se în continuare. energia sa regenerabilă și sperând să lase în urmă dependența sa de combustibilii fosili.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !