stirisurse.ro curtea de conturi acuza dezastrul din sectorul energetic romania fara independenta energetica

Curtea de Conturi Acuză Dezastrul din Sectorul Energetic: România, Fără Independență Energetică

Un raport recent al Curții de Conturi a României a evidențiat probleme grave în sectorul energetic al țării, subliniind lipsa independenței energetice și ineficiența în gestionarea resurselor și investițiilor.

Situația Alarmantă a Energiei în România

  • Creșterea Prețurilor: România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului electricității în Uniunea Europeană în semestrul II 2022, cu o majorare de 112,35%.
  • Închiderea Unităților de Producție: Aproape jumătate din unitățile de producție a energiei din resurse convenționale au fost închise în ultimii ani.
  • Eșecul în Dezvoltarea Energiei Regenerabile: Obiectivul de creștere a capacității de producere a energiei din surse regenerabile pentru anul 2022 a fost atins doar în proporție de 0,64%.

Lipsa unei Strategii Energetice Naționale

  • Deficit de Planificare: România nu are o strategie energetică națională aprobată, un document esențial pentru stabilirea obiectivelor pe termen mediu și lung.
  • Cheltuieli Ineficiente: Cheltuielile de peste 2 milioane de lei pentru consultanță în vederea elaborării Strategiei Energetice nu și-au dovedit eficiența, rămânând la stadiul de intenție.

Riscuri și Consecințe

  • Dependența de Importuri: România a devenit importator net de energie electrică începând cu anul 2019, înregistrând un deficit de 735,8 milioane euro în acest sector.
  • Pierderea Fondurilor Europene: Există riscul pierderii fondurilor nerambursabile alocate pentru sectorul energiei, datorită întârzierilor în selectarea și evaluarea proiectelor.

Concluzii

Raportul Curții de Conturi trage un semnal de alarmă asupra situației critice din sectorul energetic românesc. Este necesară o acțiune urgentă pentru stabilirea unei strategii coerente și eficiente, care să asigure independența energetică a României și să valorifice potențialul resurselor regenerabile.

Media / 5. Voturi: