Greșeala de introducere a dus la suspendarea tranzacționării pe mai multe piețe, după scăderi abrupte
Banca americană Citigroup a declarat că unul dintre comercianții săi a făcut o eroare atunci când piețele de valori europene au suferit luni un „crash rapid”.
Tranzacționarea a fost suspendată pentru scurt timp pe mai multe piețe europene luni dimineață, după ce indicii bursieri lideri au înregistrat scăderi abrupte. Unul dintre cei mai afectați a fost indicele de referință OMX 30 al Suediei, care a scăzut cu aproape 8%, dar a recuperat majoritatea pierderilor și a încheiat ziua cu 1,9% mai jos.
Indicele Europe Stoxx 600 al principalelor acțiuni din Europa a pierdut până la 3% înainte de a se închide cu 1,5%. Bursa din Marea Britanie a fost închisă pentru o sărbătoare bancară.
„În această dimineață, unul dintre comercianții noștri a făcut o eroare când a introdus o tranzacție”, a declarat banca din New York într-un comunicat luni seară. „În câteva minute, am identificat eroarea și am corectat-o.”
Blocările flash sau scurtele prăbușiri ale prețurilor pot fi cauzate de o eroare umană. Ele pot fi cauzate de erori „degete grase” – referindu-se la cineva care scrie greșit detaliile unei tranzacții – și au devenit mai frecvente odată cu creșterea firmelor de tranzacționare de înaltă frecvență.
Una dintre cele mai mari prăbușiri fulgerătoare a avut loc pe 6 mai 2010 , când Dow Jones de pe Wall Street și-a pierdut aproape 9% din valoare în câteva minute și sute de miliarde de dolari au fost șterse din prețurile acțiunilor. Cu toate acestea, piața și-a recăpătat rapid calmul și în cele din urmă a închis cu 3% mai jos. Un raport oficial al celor două autorități principale din SUA a indicat un ordin de vânzare de 4,1 miliarde de dolari (2,7 miliarde de lire sterline) instigat de un fond mutual american, care a folosit o strategie de tranzacționare cu algoritm automat. Acest lucru a avut un efect de „cartofi fierbinți”.
În 2020, Citi a transferat accidental 900 de milioane de dolari din banii proprii creditorilor grupului de cosmetice Revlon.
Adauga review