stirisurse.ro castigurile la loto si impozitarea lor in romania

Câștigurile la Loto și Impozitarea Lor în România

Câștigarea unui premiu la Loto poate fi un moment de bucurie imensă, dar este important să înțelegem cum sunt impozitate aceste venituri. Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal din România, impozitarea premiilor de la jocurile de noroc este reglementată în mod specific, atât pentru persoanele fizice rezidente, cât și pentru cele nerezidente.

Impozitarea pentru Persoanele Fizice Rezidente

Pentru rezidenții români, veniturile sub formă de premii sunt impozitate cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net. Venitul net este diferența dintre venitul brut din premii și venitul neimpozabil. Interesant este că premiile sub suma neimpozabilă de 600 lei nu sunt impozabile pentru fiecare premiu obținut.

Impozitarea pentru Persoanele Fizice Nerezidente

În cazul persoanelor fizice nerezidente, veniturile din premii sunt impozitate cu o cotă de 16% aplicată asupra întregului venit din premii. Aceasta este o diferență semnificativă față de rezidenți, reflectând politica fiscală a României față de nerezidenți.

Baremele Specifice de Impozitare

Impozitul se calculează la fiecare plată, conform unui set de bareme specifice. Pentru venituri de până la 66.750 de lei, impozitul aplicat este de 1%. Pentru venituri între 66.750 și 445.000 de lei, impozitul este calculat conform unei formule specifice. Pentru venituri peste 445.000 de lei, există o altă formulă de calcul. Veniturile sub suma neimpozabilă de 66.750 lei nu sunt impozabile pentru fiecare venit brut primit.

Responsabilitatea Loteriei Române

Responsabilitatea calculării, reținerii și plății impozitului revine Loteriei Române. Impozitul reținut la momentul plății este considerat impozit final și trebuie achitat către bugetul de stat până cel târziu în data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Concluzie

Câștigarea unui premiu la Loto în România vine cu responsabilități fiscale care trebuie înțelese și respectate. Atât rezidenții, cât și nerezidenții, trebuie să fie conștienți de impozitele aplicabile și de modul în care acestea sunt calculate și reținute de către Loteria Română.

Media / 5. Voturi: