Avantaje si dezavantaje ale centralelor cu peleti 3

Avantaje și dezavantaje ale centralelor cu peleți

Ne gândim să luăm o centrală pe peleți pentru a ne încălzi casa. Care sunt avantajele și dezavantajele centralelor pe peleți?

„Pentru cineva care se angajează să utilizeze o sursă de energie regenerabilă și care se află departe de casă multe ore la un moment dat, o sobă pe peleți poate fi o alegere bună”, spune Ion M. expert în căldură pe lemne.

O centrală pe peleți arde lemnul prelucrat – buștenii au fost decojiți, măcinați, uscati și apoi comprimați în pelete mici. (Unele centrale pot arde și peleți fabricați din alți biocombustibili.) Peleții sunt, în general, mai economici decât uleiul de încălzit, propanul sau electricitatea și, la fel ca lemnul tradițional, sunt regenerabili. În comparație cu o centrală pe lemne cu bușteni, o centrală pe peleți este mai ușor de îngrijit, spune managerul HomeFort.ro

Avantaje si dezavantaje ale centralelor cu peleti 2

Umpleți buncărul dimineața și obțineți căldură timp de 16 ore sau mai mult înainte de a fi necesar să reîncărcați centrala. Peleții ard curat și eficient. Ei sunt, de asemenea, mai compacti și, prin urmare, mai ușor de depozitat decât buștenii, necesitând cu 60% mai putin volum decat lemnul de foc, si produce aproximativ aceeași cantitate de căldură.

Deoarece peleții sunt fabricați din lemn prelucrat, totuși, ei sunt de obicei mai scumpi decât lemnul de foc – dar prețul peleților poate fi competitiv pentru persoanele care locuiesc în zonele urbane mari sau în apropierea acestora, unde lemnul de foc natural poate fi foarte scump, iar pretul gazelor si al energiei electrice nu poate fi luat in discutie din cauza cresterilor din ultimele luni. Fluctuațiile prețurilor la energie convențională pot avea, de asemenea, un impact mare asupra prețurilor peleților, deoarece peleții au un aport de energie mai mare decât lemnul de foc natural, spune managerul HomeFort.ro.

Avantaje si dezavantaje ale centralelor cu peleti 1

Potrivit lui, în prezent vă puteți aștepta să plătiți între 200 și 350 euro pentru o tonă de peleți de calitate, care furnizează aproximativ aceeași cantitate de căldură ca lemnul de 500 până la 800 euro. Dacă puteți tăia și despica propriul lemn, diferența de cost va fi mult mai mare, desigur.

Peleții sunt vânduți în saci de 4-5 euro, care pot fi dificil de gestionat. Un alt dezavantaj al centralelor pe peleți este că au nevoie de energie electrică pentru a alimenta peleții în sobă și pentru a porni ventilatoare pentru a emite aer cald, așa că dacă îți obții energia de la rețea, nu vei avea căldură dacă pierzi puterea. Unele modele pot fi echipate cu baterii de rezervă, spune managerul Homefort.ro, dar bateriile funcționează doar aproximativ opt ore.

Avantaje si dezavantaje ale centralelor cu peleti 2

Dacă decideți să alegeți o centrală cu peleți, căutați un specialist – un dealer care lucrează de mult timp și care înțelege produsul, nu un comerciant de masă, spune managerul Homefort.ro

„Un nou proprietar are nevoie de instruire – nu doar despre cea mai bună centrală de cumpărat, ci și despre îngrijirea și hrănirea acesteia.” Când faceți cumpărături, luați în considerare de câtă căldură veți avea nevoie. O centrală standard cu peleți poate încălzi confortabil o casă bine izolată, de 200 de metri pătrați, chiar și în regiunile cele mai reci. Casele mai mici sau casele din regiunile mai calde pot fi încălzite cu centrale care produc mai puțina caldura. Întrebați cum trebuie curățată și întreținută unitatea. În funcție de modelul arzatorului, de calitatea peleților, de temperatura exterioară și de alți factori, vă puteți aștepta să goliți cenușa cât de des o dată pe săptămână sau cât mai rar de o dată la cinci săptămâni.

Trecerea la o centrala cu peleti ajuta Romania in mai multe moduri 2

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !