apple

Apple pierde poziția de cea mai valoroasă firmă pe fondul vânzărilor de tehnologie

Apple și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă companie din lume pe fondul unei vânzări ample de acțiuni de tehnologie.

Producătorul de petrol și gaze din Arabia Saudită Aramco a revendicat primul loc de la producătorul de iPhone pentru prima dată în aproape doi ani. Investitorii au vândut acțiuni la firme de tehnologie pe măsură ce se mută în ceea ce ei consideră active mai puțin riscante.

Bitcoin, alte criptomonede importante și active digitale au continuat, de asemenea, să scadă brusc. Acțiunile Apple au scăzut cu peste 5% la New York miercuri, pentru a încheia ziua de tranzacționare cu o evaluare pe bursă de 2,37 trilioane de dolari (1,94 miliarde de lire sterline). Aceasta a însemnat că și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă companie din lume în fața producătorului de petrol și gaze Aramco, care a fost evaluat la 2,42 de miliarde de dolari.

Este pentru prima dată când Aramco deține primul loc din 2020. Acțiunile producătorilor de energie au crescut în acest an, odată cu creșterea costului țițeiului și gazelor naturale. Între timp, acțiunile Apple au scăzut cu aproape 20% de la începutul anului, după o vânzare a stocurilor de tehnologie.

Nasdaq-ul puternic tehnologic a încheiat miercuri cu 3,2% mai jos la New York, după ce datele oficiale au arătat că inflația din SUA a rămas aproape de maximul din ultimii 40 de ani. Creșterea prețurilor a reprezentat cea mai mare amenințare pentru redresarea economiei globale, pe măsură ce aceasta iese din pandemia de Covid-19.

Băncile centrale din întreaga lume au răspuns la această problemă prin creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a declanșat o renunțare la investițiile mai riscante din cauza temerilor că costul mai mare al împrumuturilor va încetini creșterea economică. Joi, SoftBank Group din Japonia a raportat o pierdere record de 26,2 miliarde de dolari la afacerile sale Vision Fund, pe măsură ce valoarea investițiilor sale în tehnologie a scăzut.

Pierderea a fost un contrast puternic cu un an în urmă, când compania a înregistrat un profit anual record. De atunci, o serie de companii în care are participații SoftBank, inclusiv firmele de transport auto Didi și Grab, au scăzut în valoare.

Trecerea din ceea ce sunt considerate active riscante a ajutat, de asemenea, la împingerea prețului Bitcoin sub 27.000 USD. Cea mai mare și mai cunoscută criptomonedă din lume și-a pierdut acum aproximativ 60% din valoare de când a atins un nivel record în noiembrie anul trecut. Ether, moneda digitală legată de rețeaua blockchain Ethereum, a scăzut din nou brusc și a pierdut acum peste 40% din valoare în ultima săptămână.

Impactul pandemiei

În ianuarie, Apple a devenit prima companie care a atins o evaluare pe bursă de 3 miliarde de dolari (2,2 miliarde de lire sterline). A fost unul dintre marii câștigători ai pandemiei, deoarece blocajele cauzate de coronavirus au văzut creșterea cheltuielilor pentru gadgeturi. Recordul a însemnat că valoarea Apple a fost mai mare decât dimensiunea de 2,76 miliarde de dolari a economiei Marii Britanii, conform datelor Băncii Mondiale.

În timpul blocajelor, cele mai mari companii de tehnologie din lume au văzut cererea crescând, pe măsură ce oamenii au devenit mai dependenți de smartphone-uri, tablete și laptop-uri. Într-o perioadă de puțin peste 16 luni, evaluarea bursieră a Apple a sărit de la 2 miliarde dolari la 3 miliarde dolari.

Între timp, gigantul petrolier de stat Saudi Aramco a beneficiat de creșterea prețurilor la energie. Arabia Saudită este cel mai mare producător din cartelul petrolier OPEC, iar Saudi Aramco și-a dublat profitul net la 110 de miliarde de dolari în 2021, în creștere de la 49 de miliarde de dolari în 2020.

Redeschiderea economiilor din cauza măsurilor pandemice a dus la o creștere bruscă a prețurilor la energie în 2021, iar anul acesta războiul din Ucraina a împins prețurile și mai mari, deoarece țările caută alternative la Rusia pentru aprovizionare.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum, evaluează pagina !