stirisurse.ro anularea proiectului smr nuscale un reviriment pentru energie verde si obiectivul net zero

Anularea Proiectului SMR NuScale: Un Reviriment pentru Energie Verde și Obiectivul Net Zero

Recent, dezvoltatorul nuclear american NuScale Power a anunțat anularea proiectului său de reactor modular mic (SMR) din Idaho, un eveniment considerat un reviriment semnificativ pentru tehnologia în curs de dezvoltare. SMR-urile au fost aclamate ca una dintre cele mai bune speranțe pentru atingerea obiectivului net zero, dar eșecul proiectului NuScale ridică semne de întrebare importante.

Contextul Proiectului SMR NuScale

  • Proiectul Inițial: Proiectul prevedea construirea a șase reactoare SMR de 77 megawați fiecare (totalizând 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie.
  • Costuri și Întârzieri: Costurile proiectului au crescut de la 5,3 miliarde USD la 9,3 miliarde USD, datorită creșterii costurilor lanțului de aprovizionare, ratelor dobânzilor și inflației. Data de începere estimată a fost amânată de la 2026 la 2029.

Implicații și Provocări

  • Provocări în Dezvoltarea SMR-urilor: Eșecul proiectului NuScale subliniază provocările în dezvoltarea și implementarea tehnologiei SMR, inclusiv costurile ridicate și incertitudinile tehnologice.
  • Impactul asupra Energiei Verzi: Anularea proiectului este un pas înapoi pentru energia verde și pentru eforturile de atingere a obiectivului net zero, având în vedere potențialul SMR-urilor de a genera energie curată și eficientă.

Perspective și Alternative

  • Alte Proiecte SMR: Există alte proiecte SMR în curs de dezvoltare, cum ar fi acordul GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) cu Ontario Power Generation pentru construirea a patru reactoare BWRX-300 la situl Darlington, cu prima unitate planificată să fie online în 2029.
  • Importanța Reactoarelor Convenționale: În ciuda potențialului SMR-urilor, reactoarele nucleare convenționale de scară mare rămân o prioritate cheie pentru sectorul nuclear.

Concluzie

Anularea proiectului SMR NuScale reprezintă un moment de reflecție pentru industria energiei nucleare și pentru strategiile de atingere a obiectivelor de mediu. Este esențial să se aleagă modelele potrivite de tehnologie nucleară și să se abordeze provocările asociate cu dezvoltarea și implementarea acestora.

Media / 5. Voturi: