stirisurse.ro amenzi semnificative de 2900 lei pentru soferii fara echipament de iarna in masina

Amenzi Semnificative de 3300 lei pentru Șoferii fără Echipament de Iarnă în Mașină

În România, șoferii care nu sunt echipați corespunzător pentru condițiile de iarnă se pot confrunta cu amenzi considerabile. Conform legislației în vigoare din 26 ianuarie 2023, absența cauciucurilor de iarnă și a altor accesorii necesare poate duce la sancțiuni financiare serioase, noteaza Gandul.ro

Obligații Legale pentru Șoferi în Sezonul de Iarnă

  • Cauciucuri de Iarnă: Legea impune ca șoferii să folosească anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.
  • Echipament Suplimentar: Șoferii trebuie să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire, în caz de necesitate.

Sancțiuni pentru Nerespectarea Prevederilor

  • Amenzi: Șoferii care sunt opriți în trafic și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, echivalentul a 3300 de lei.
  • Retragerea Certificatului de Înmatriculare: Polițiștii rutieri au dreptul să rețină certificatul de înmatriculare al mașinii, oferind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Importanța Anvelopelor de Calitate

  • Avertismentul lui Titi Aur: Expertul în siguranța rutieră Titi Aur subliniază riscurile utilizării anvelopelor la mâna a doua. Anvelopele își pierd aderența odată cu trecerea timpului și uzura, iar folosirea anvelopelor cu adâncimea canalului sub 1,6 mm nu este legală. Recomandă să nu se folosească anvelope mai vechi de 4-5 ani.

Concluzii

Aceste măsuri legislative sunt menite să crească siguranța pe drumurile publice în condiții de iarnă. Este esențial ca șoferii să fie conștienți de aceste prevederi și să se asigure că vehiculele lor sunt echipate corespunzător pentru a evita amenzi costisitoare și alte inconveniente.

Media / 5. Voturi: