Screenshot 2022 07 14 at 11 52 54 1 172495353.jpg WEBP Image 1200 × 675

Administratia publica din Romania: un “monstru” care nu mai poate fi oprit

În urmă cu cinci-șase ani, în perioada în care se pregătea așa-numita lege de salarizare unitară exista o idee ca sporurile să fie înglobate în salarii. Intenția era tocmai de a simplifica un sistem încâlcit și clientelar de sporuri, validat printr-o legislație specifică, dar a fost abandonată.

De asemenea, există funcționari ai statului care au obținut 10 zile de concediu în plus față de nivelul standard. Motivul? Condiții grele de muncă.

Totodată, gradul de sindicalizare este mare la stat, iar liderii sindicali știu cel mai bine cum să preseze asupra șefilor de instituții. Mai mult chiar, directori din instituții publice sunt lideri de sindicat. Adică, sunt și sindicaliști și în management.

Sistemul bugetar românesc a devenit, la propriu și la figurat, o mare familie. Rudele și prietenii se ajută între ei să se angajeze la stat. Iar o dată marea familie formată ea începe să își obțină privilegiile. Salarii tot mai mari, sporuri tot mai multe și mai ciudate, concedii cu o durată tot mai lungă, tichete de vacanță, norme de hrană și așa mai departe. Dacă o categorie profesională obține prin norme legale salarii mai mari sau mai multe zile de concediu, alte 10 instituții ale administrației se vor năpusti să obțină și ele aceleași beneficii.

„Marea familie bugetară” s-a consolidat atât de mult, încât nu mai poate fi „spartă”. Nici măcar un funcționar public nu poate fi disponibilizat, chiar dacă activitatea lui este evident necorespunzătoare. El va da statul în judecată, va fi reangajat și, eventual, va obține și plata salariilor din urmă.

Politicienii au creat un „monstru” pe care acum nu-l mai pot stăpâni. Aparatul de stat și-a consolidat legăturile și privilegiile până la o structură care nu mai poate fi restructurată. Funcționărimea de stat șantajează România fără să o poată opri cineva.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 3

Niciun vot până acum, evaluează pagina !