7 factori surprinzatori care va pot creste riscul de boli de inima inclusiv starea civila si prietenii pe care ii aveti
7 factori surprinzatori care va pot creste riscul de boli de inima inclusiv starea civila si prietenii pe care ii aveti

7 factori surprinzători care vă pot crește riscul de boli de inimă, inclusiv starea civilă și prietenii pe care îi aveți

  • Hipertensiunea arterială, dieta și fumatul, deși binecunoscute, nu sunt singurii factori de risc pentru bolile de inimă.
  • Starea ta civilă și calitatea relațiilor tale vă pot afecta sănătatea inimii.
  • Chiar și rasa și forma urechilor ar putea indica dacă sunteți la un risc mai mare.

Genetica, alimentația proastă și lipsa exercițiilor fizice sunt factorii de risc clasici pentru bolile de inimă, dar nu fac decât să zgârie suprafața modurilor în care s-ar putea să rănești fără să știi. 

Dr. Jim Liu , cardiolog la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Insider, deși hipertensiunea arterială și diabetul sunt cei mai frecventi factori de risc, programul de somn al unei persoane, datele demografice și chiar câți prieteni ar putea lua în considerare. risc de boli de inima.

Bolile de inimă , principala cauză de deces în SUA, cuprind o serie de probleme, inclusiv bătăi neregulate ale inimii, atacuri de cord, defecte ale inimii și afectarea funcției inimii.

„Cele mai frecvente riscuri la care ne gândim sunt hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul, fumatul, dar pot exista și altele la care oamenii nu se gândesc”, a spus Liu pentru Insider.

Iată 7 obiceiuri și factori mai puțin cunoscuți care ar putea să vă expună un risc mai mare de boli de inimă. 

Vapatul sau fumatul țigărilor electronice poate fi la fel de periculos ca țigările obișnuite.

Liu a spus că mulți oameni, în special dacă sunt tineri, ar putea să nu fie conștienți de modul în care vapoarea poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea inimii tale precum fumatul.

Potrivit Asociației Americane a Inimii,  „utilizarea produselor de livrare de nicotină inhalată, care include țigări tradiționale, țigări electronice și vaping, este principala cauză de deces care poate fi prevenită în SUA, incluzând aproximativ o treime din toate decesele cauzate de boli de inimă”.

Deși Liu a spus că există mai puține date despre efectele vapingului în comparație cu țigările, un studiu din 2018 de la Universitatea din California, San Francisco sugerează că vapatul zilnic ar putea dubla riscul de a face un atac de cord

Rasa și etnia dvs. ar putea indica dacă aveți un risc mai mare de boli de inimă.

Rasa sau etnia ta ar putea fi un factor în care ai probleme cu inima, a spus Liu.

Adulții de culoare au mai mult de două ori mai multe șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Asociației Americane a Inimii . Tendința probabil nu se datorează rasei în sine, potrivit Universității Northwestern , ci diferențelor socioeconomice și ale stilului de viață.

Americanii din Asia de Sud sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de boli de inimă și hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială, iar oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă de ce. Asiaticii de Sud reprezintă un sfert din populația lumii, totuși 60% din toți pacienții cu boli de inimă . Un cardiolog care a studiat acest subiect a declarat pentru Insider că sud-asiaticii suferă de boli de inimă la vârste mai mici în comparație cu albii.

Păstrarea prietenilor toxici în preajmă ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea ta fizică.

Liu a spus că o rețea socială puternică îți aduce beneficii inimii. Singurătatea, sau chiar păstrarea în preajma oamenilor negativi, face opusul, sugerează cercetările.

Unele cercetări sugerează că prietenii răi vă pun inima în pericol, cum ar fi un studiu din 2015 asupra adulților în vârstă, care a descoperit că prieteniile negative sau competitive îi expun riscului de hipertensiune arterială.

Un profesor de psihologie și neuroștiințe de la Universitatea Brigham Young a declarat pentru The Guardian că cercetările ei au sugerat că prieteniile negative sunt asociate cu stresul și doar gândul la persoană este suficient pentru a crește ritmul cardiac și tensiunea arterială .

Cea mai în vârstă persoană din lume chiar creditează o parte din durata ei lungă de viață pentru „ a sta departe de oamenii toxici ”   .

A fi singur, divorțat sau văduv vă expune un risc mai mare de boli de inimă.

Relațiile toxice ar putea fi dăunătoare pentru inima ta, dar nu este deloc să fii într-o relație.

O analiză din 2018 a 34 de studii existente asupra bolilor cardiovasculare între 1963 și 2015, care a inclus datele a două milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 42 și 77 de ani din întreaga lume, a constatat că persoanele singure aveau de 1,4 ori mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

Dacă lobul urechii este „încrețit” sau îndoit la un unghi de 45 de grade, este posibil să aveți un risc mai mare de probleme cardiace.

O pliură diagonală a lobului urechii în care se îndreaptă cerceii – denumită și semnul lui Frank – a fost folosită ca un potențial indicator al bolii coronariene (CAD) încă din anii 1970, a raportat anterior Insider .

Forma particulară a lobului urechii ar putea indica o lipsă de alimentare cu sânge în unele părți ale corpului, ceea ce este un semn al CAD.

Deși unii medici recomandă să-ți verifici inima dacă aveți o cută la lobul urechii, cercetările privind asocierea acesteia cu CAD sunt mixte. Un studiu amplu și des citat din 2006, care a implicat mai mult de 500 de cazuri de autopsie, s- a descoperit că pliurile lobului urechii prezic CAD aproximativ 80% din timp pentru persoanele sub 40 de ani, dar o revizuire sistemică din 2021 a constatat acuratețea detectării sindroamelor coronariene cronice din forma urechii rămâne insuficientă.

Lucrul în ture de noapte sau programele neregulate îți pot înrăutăți sănătatea inimii.

Programele neregulate de somn din cauza schimburilor de noapte pot crește riscul de boli de inimă, a spus Liu.

Cercetările au arătat în mod constant o relație între lipsa de somn și hipertensiune arterială și boli de inimă, dar studiile mai noi arată că calitatea somnului contează la fel de mult ca și orele în care ațipiți.

De exemplu, somnul slab care duce la somnuri prea multe în mijlocul zilei a fost legat de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral într-un studiu recent publicat în revista Hypertension .

Într-un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, munca frecventă în ture de noapte și somnul prea mult sau prea puțin în timpul zilei au avut un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare .

Schimbările bruște ale veniturilor dvs. ar putea cauza probleme cardiace în continuare.

O concediere bruscă sau o scădere a veniturilor dvs. la vârsta adultă tânără vă poate afecta sănătatea inimii în continuare.

Un studiu din 2019 din revista Circulation a Asociației Americane a Inimii a constatat că fluctuațiile veniturilor personale sunt asociate cu aproape dublu riscul de deces și mai mult decât dublu cu riscul de boli cardiovasculare. Femeile și americanii de culoare aveau mai multe șanse să se confrunte cu volatilitatea veniturilor.

Trăitul în sărăcie sau lupta pentru a-ți plăti facturile este deja asociat cu un risc mai mare de boli de inimă. Chiar și adolescenții din familii cu venituri mici sunt mai susceptibili de a avea un risc mai mare de boli de inimă în comparație cu colegii lor înstăriți.

Media / 5. Voturi: