20 de treburi pe care trebuie sa le faci o singura data in acest an

20 de treburi pe care trebuie să le faci o singură dată în acest an

După ce bifați aceste sarcini casnice din lista de sarcini, le puteți uita până anul viitor.

Cu toții aspirăm la o casă ordonată, dar respectarea unei rutine obișnuite de curățare poate fi o provocare. În timp ce unele zone necesită o atenție constantă – gândiți-vă la blaturile de bucătărie – altele vor fi bine doar cu o perie ocazională cu un aspirator sau o cârpă de praf. Iată treburi o dată pe an care pot fi programate înainte, abordate o dată și uitate din nou până la anul.

Treci în spatele aparatelor

Îndepărtarea frigiderului, a aragazului și a mașinilor de spălat rufe de perete necesită mușchi, dar întreținerea anuală dă roade cu vieți mai lungi pentru acești cai de muncă casnici. Pentru a face o curățare temeinică, aspirați serpentinele frigiderului , curățați orificiile de ventilație ale uscătorului și ștergeți toate suprafețele din spate cu o cârpă de praf ușor umezită. Apoi spargeți praful vechi de un an dând podeaua o măturare bună. Rețineți: atunci când mutați aparatele, aveți grijă să nu deconectați nicio conductă de apă sau gaz.

Tapițerie cu șampon

Reîmprospătați-vă canapelele și scaunele cu o curățare anuală. Căutați în supermarket aparate de curățat cu abur sau sticle de pulverizare cu accesoriu de perie; vor ajuta la îndepărtarea ușoară a murdăriei de pe tapițerie. Înainte de a utiliza un nou produs de curățare, mai întâi testați-l într-un loc discret. Dacă culoarea și textura țesăturii arată bine odată ce demachiantul s-a uscat, veți ști că este sigur de utilizat pe restul suprafeței. Când curățați, acordați o atenție deosebită zonelor în care mâinile și capetele tind să se odihnească – acestea sunt locurile care au nevoie de cea mai mare unsoare pentru cot.

Reîmprospătați depozitul de baie

Iată o corvoadă bună de zi ploioasă: deschideți toate dulapurile cu medicamente și aruncați toate medicamentele expirate ( FDA oferă linii directoare cu privire la cele mai sigure modalități de a face acest lucru), produse cosmetice vechi și tuburi de pastă de dinți aproape goale. Curățați toate suprafețele și reaprovizionați rafturile. Apoi oferă celorlalte dulapuri de baie o sesiune rapidă de dezordine, ștergând ușile și rafturile interioare pe măsură ce mergi.

Curățați în profunzime cuptorul

Dacă folosiți cuptorul în mod constant, poate fi necesar să faceți această treabă de mai multe ori într-un an, dar dacă sunteți doar un brutar ocazional, o spălare anuală ar trebui să fie bine. Rulați ciclul de autocurățare dacă aragazul dvs. are unul sau înarmați-vă cu mănuși de cauciuc și curățător pentru cuptor pentru a face interiorul să strălucească.

Spălați pereții și retușați vopsea

Oferă-ți pereților un aspect nou – fără bătaia de cap a unei lucrări de vopsire completă – atunci când le faci o curățare o dată pe an. Pentru început, treceți atașamentul periei aspiratorului peste pereți, acordând o atenție deosebită mulării și plintelor. Apoi, utilizați o cârpă și un spray de curățare delicat pentru a îndepărta orice pete sau amprente. Dacă observați așchii sau zgârieturi, acoperiți-le cu un strop de vopsea rămasă de la ultima remodelare.

Măturați și organizați garajul

Alegeți o perioadă temperată a anului pentru a curăța și a vă curăța garajul sau magazia pentru scule. Vindeți, donați sau aruncați dezordinea, apoi organizați toate instrumentele și jucăriile pe care intenționați să le păstrați. Puteți alege să investiți în rafturi și cârlige noi în sfârșit, începeți să le folosiți pe cele pe care le aveți deja. Odată ce gadgeturile și echipamentele dvs. sunt depozitate în mod corespunzător, oferă podelei o parcurgere bună cu o mătură și un mop de rezistență.

Luminează acele ferestre

Planificați să faceți această corvoadă primăvara, înainte de a deschide ferestrele pentru un pic de aer proaspăt. Alegeți o zi înnorată pentru a curăța (lumina soarelui vă poate cauza curățarea), apoi luați un ziar mototolit și o soluție de curățare pe bază de oțet pe geam pentru a le face să strălucească.

Tind la perdele și jaluzelele

Odată ce geamurile dvs. sunt limpezi ca cristalul, acordați-vă puțin timp pentru a vă împrospăta și tratamentele pentru ferestre. Când scoateți perdelele de pe tijele lor, verificați etichetele de îngrijire, apoi spălați-le sau curățați-le uscat în funcție de nevoile lor. În timp ce produsele pentru ferestre sunt spălate, ștergeți barele și finisajele și ștergeți rulourile sau jaluzelele, folosind o cârpă umezită ușor cu spray de curățare.

Covoare Deep Clean

Acest job este unul grozav pentru toamna târziu, când familia se retrage în interior pentru sezon. Păstrați gospodăria sănătoasă, îndepărtând murdăria, părul de animale de companie, polenul și alte deteriorări de pe covoare și covoare . Puteți închiria o mașină de curățat la centrul local de acasă sau puteți solicita ca un serviciu să cucerească sarcina pentru dvs.

Corpuri de iluminat cu praf

Lustruirea corpurilor de iluminat permite să strălucească mai multă lumină, luminând întreaga casă. Ștergeți umbrele, becurile și lucrările metalice cu o cârpă din microfibră pulverizată cu un spray de curățare delicat. Dacă nu puteți ajunge la corpul de iluminat cu o scară, încercați atașarea furtunului aspiratorului sau folosiți o perie extensibilă pentru praf.

Curăţaţi pompa de colectare

S-ar putea să nu vă gândiți niciodată la asta, dar trebuie să vă curățați pompa de colector pentru a o menține să funcționeze corect. Pune-l într-o găleată și scoate-l afară, astfel încât să poți șterge murdăria și murdăria de pe ea. Apoi, utilizați un aspirator de magazin pentru a scoate apa rămasă din groapă. O pompă de bazin curată este o pompă de bazin fericită!

Ventilatoarele de tavan

Curățarea de praf a ventilatoarelor de tavan este o treabă murdară, dar o puteți face mai puțin folosind o fete de pernă pentru a îndeplini sarcina. Umeziți interiorul fetei de pernă stropind interiorul acesteia cu o sticlă de pulverizare umplută cu apă. Treceți-l pe rând peste palele ventilatorului, trăgând praful și murdăria în el pe măsură ce îl îndepărtați. Întoarce feța de pernă pe dos și scutură-o afară înainte de a o spăla.

Ungeți încuietorile

Pentru a menține încuietorile ușilor dumneavoastră în stare bună de funcționare, lubrifiați-le o dată pe an. Se preferă pulberea de grafit și poate fi achiziționată de la orice magazin de hardware într-o sticlă de stoarcere, pentru aplicare ușoară.

Ștergeți mobilierul de terasă

Înainte de a pune mobilierul de terasă pentru sezon, ștergeți-l bine și spălați-l dacă este necesar. Păstrați-l acoperit cu o prelată sau cearșaf și va fi gata de plecare când îl scoateți primăvara.

Atingeți ușa din față

Păstrați-vă atractivitatea, asigurându-vă că retușați vopseaua de pe ușa din față o dată pe an. Este o lucrare rapidă și ușoară și va menține partea din față a casei tale cu aspect elegant.

Curățați sertarul de gunoi

Fiecare gospodărie modernă are nevoie de un sertar de gunoi. Dar trebuie curățat o dată pe an. Goliți-l complet și faceți un inventar, fiind sincer cu privire la valoarea fiecărui articol. Curățați ceea ce nu mai este de folos. Apoi, reorganizați. Clătiți și repetați anul viitor.

Verificați Coșul de fum

Coșul de fum ar trebui să fie inspectat o dată pe an pentru a vă asigura că este în siguranță și pentru a evita orice probleme de întreținere înainte ca acestea să provoace o problemă reală. Faceți o inspecție vizuală din exterior pentru a verifica dacă există fisuri sau mortar care se prăbușește, apoi verificați focarul din interior. Deschideți și închideți amortizoarele. Dacă ceva vă dă o pauză, apelați un profesionist pentru a arunca o privire mai atentă.

Curățați mașina de spălat vase

Nu ați crede că un aparat care vă curăță vasele ar trebui de fapt să fie curățat singur. Dar o face. În timp, grăsimea, detergentul și bucățile de mâncare se prind și se blochează în mașina ta de spălat vase și, pentru a face o treabă bună, trebuie curățate. Curățați-l în profunzime o dată pe an pentru a-l menține în stare bună de funcționare.

Aspirați conductele de aer

Conductele de aer din casa ta colectează tot felul de praf, murdărie și polen în timp ce mișcă aerul prin casa ta. Sistemul dvs. HVAC va funcționa mai eficient, iar calitatea aerului din casa dvs. va fi mai bună dacă le curățați o dată pe an. După ce ați oprit alimentarea unității dvs. HVAC, îndepărtați capacele de aerisire și curățați-le bine. Apoi, aspirați conductele cât de bine puteți. Poate fi necesar să închiriați un aspirator de mare capacitate pentru această sarcină, dar va merita.

Curățați-vă în profunzime uscătorul

Curățarea capcanei de scame de fiecare dată când faceți o încărcătură de haine nu este suficientă pentru a menține uscătorul să funcționeze eficient și în siguranță. Ștergeți-l pe exterior și curățați tamburul pe interior. Trageți capcana de scame și spălați-o. Apoi, scoateți tubul de aerisire și aspirați-l bine. Trageți orice bucăți de scame pe care le puteți găsi în interiorul orificiului de ventilație și apoi inspectați capacul de aerisire în exterior. Asigurați-vă că este curat de orice resturi și tăiați înapoi orice amenajare a teritoriului care ar putea invada. Pune totul la loc și pune sarcina în calendarul tău pentru anul viitor.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum, evaluează pagina !